Traian Băsescu: Călin Popescu Tăriceanu poate prelua şefia PNL. Dragnea va renunţa la jocul cu Iohannis

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat la România TV că actualul preşedinte al ALDE, Călin Popescu Tăriceanu ar putea reveni la şefia liberalilor. De asemenea, fostul şef al statului este de părere că liderul PSD Liviu Dragnea va renunţa la ideea de a conduce Guvernul.

14 dec. 2016, 18:00
Traian Băsescu: Călin Popescu Tăriceanu poate prelua şefia PNL. Dragnea va renunţa la jocul cu Iohannis

Traian Băsescu a ţinut să infirme zvonurile privind o eventuală preluare a şefiei PNL, dar a subliniat că PNL ar putea fi condus de Călin Popescu Tăriceanu. „Nu am obiectivul acesta, să devin preşedinte PNL. Categoric nu! Tăriceanu poate fi preşedinte la PNL. El are o cotă mare de încredere. Niciun lider de acolo nu e la nivelul lui de încredere”, a spus Traian Băsescu la România TV.

Citeşte şi: Consultări la Cotroceni. Traian Băsescu: L-am informat pe preşedinte că suntem parte din orice soluţie politică anti PSD

Dezvăluiri din culisele consultării de la Cotroceni

„Valoarea acestor tatonări e scăzută, când partidul cu cele mai multe voturi nu participă. Eu am trăit experienţele astea şi întotdeauna am avut un sentiment de revoltă, invitam partidele la consultări şi singura lor bărbăţie era să arate că sunt neciopliţi, „nu venim, nu discutăm”. Preşedintele are voturi cât toate partidele la aceste alegeri”, a punctat fostul şef al statului.

Traian Băsescu consideră că preşedintele Klaus Iohannis şi-a atins scopul. „Eu dacă aş fi în locul dânsului aş judeca aşa, e un partid care a luat cel mai mult, PSD, deci vor vrea să guverneze…care este opţiunea celorlalte partide?

Eu am spus doar că sunt cel mai bun premier, dar azi s-au discutat opţiuni de alianţe. Suntem incompatibili cu PSD, eu nu pot vedea o variantă cu un guvern de factura PSD, în care România nu îşi mai păstrează şansele să intre în zona euro. Ce se întâmplă în ultima perioadă a guvernării PSD, în ultimele luni, creşteri de salarii nu spun că nu erau necesare, dar trebuie să te uiţi şi dacă te mai menţii în parametrii de intrare în zona euro. România a ratificat tratatul fiscal, îi dă voie nu la deficit de 3%, ci la deficit de 1% şi cu perspectiva de a trece pe bugete pozitive. Toţi am constatat că acea teribilă criză a datoriilor se datorează nivelului ridicat de îndatorare a statelor vechi.

Niciun cuvânt spus de preşedinte în declaraţia de presă nu e întâmplător, pot fi lucruri întâmplătoare la răspunsurile la întrebări, dar la declaraţie vine foarte bine pregătit să dea mesajul”, a spus Traian Băescu.

Citeşte şI:  Iohannis: PSD-ului îi spun că aceasta atitudine este nesănătoasă. Ne vom revedea după ce Parlamentul va intra în funcţiune

„Iohannis şi dacă ar vrea nu l-ar putea numi pe Dragnea premier”

„Aici s-au întâlnit doi, unul care e preşedinte şi altul care e preşedinte de partid, dar e şmecher tare şi n-a spus că se va autodesemna, a pus-o pe dna Firea, pe altul să spună „Dragnea premier”. Şi dacă Iohannis vrea, nu poate să-l numească, încalcă legea. În art 115, în alin 1 dă nişte incompatibilităţi, iar în alin 2 zice „alte incompatibilităţi se vor stabili prin lege” şi le-a stabilit legea. Aş privi către o altă soluţie, PNL e într-o criză atât de mare, nu exclud posibilitatea ca PNL să aibă negocieri cu ALDE şi să-l aducă pe Tăriceanu preşedinte la PNL după o fuziune. Nu exclud această posibilitate, Tăriceanu are la încredere circa 40%. Nu mă mai văd în funcţia de ministru, dar într-o alianţă asta e, eu nu am nicio formaţiune politică cu care să spun că am avut o relaţie amicală în afară de PDL”, a declarat fostul preşedinte.

Traian Băsescu consideră că în România nu se vor mai suspenda preşedinţi decât în situaţii excepţionale. Pe mine m-a protejat legea la a doua suspendare, la prima aşa a fost viaţa, nu cred că vor mai fi suspendări de preşedinţi.

„Dacă acum la alegeri au venit 39%, ce electorat ar veni la o suspendare de preşedinte. Poporul care a venit la vot e 18% din poporul român. De fapt, majoritatea n-a votat, dar o majoritate puternică de 60% n-a votat, nu poţi să ştii cum va reacţiona la o suspendare, s-ar putea să spună „ba nu, lăsaţi-l, mandatul e de 5 ani”. În România e greu să mai meargă Parlamentul pe suspendarea preşedintelui.

„Preşedintele nu poate forţa anticipatele”

Pe de altă parte, preşedintele PMP nu vede viabil nici planul dizolvării Parlamentului în perspectiva alegerilor anticipate.

Traian Băsescu a dezvăluit că a învăţat că nu se poate dizolva Parlamentul. „În constituţie ideea de anticipate este o posibilitate, dar am văzut ce s-a întâmplat când eu am vrut să forţez, l-am desemnat pe Negoiţă, pe Croitoru, iar la al doilea Parlamentul n-a mai dat vot. Nu are un termen în care trebuie să dea votul”.

„Iohannis are toţi aşii în mânecă, iar PSD se uită lung la ce joacă Iohannis. La ce joacă preşedintele trebuie să te uiţi lung, când vrei să iei guvernarea.

Eu vorbesc nu ca un aliat al lui Iohannis, ci ca un fost preşedinte. Iohannis rămâne premierul de la Grivco, când a avut fratele meu necazul…era în opoziţie se pregătea de alegeri, dar mă incrimina şi pe mine, deci nu avem o istorie care să ne facă să avem prea multă încredere, dar pentru o consolidare a dreptei nu pot să mă eschivez de la asta, altfel mă împinge toată lumea la PSD”, a punctat Traian Băsescu.

Dragnea pune populismul deasupra interesului naţional

Fostul preşedinte vede în acest moment la liderul social democrat faptul că pune populismul deasupra interesului naţional. „Era interes să fim o ţară consolidată, să ajungem odată să avem garanţia că nu ne decuplăm de zona euro şi ţineţi cont, sunt ţările baltice care au adoptat aceste politici şi s-au dus în eurozonă. Eu îl cunosc pe Dragnea, îşi va lua măsuri să-şi prezerve puterea în partid şi va renunţa. Cred că Dragnea va renunţa, nu am idee, dar el îşi dă seama că nu poate lua mâna preşedintelui să semneze decretul. În momentul de faţă în jurul lui se învârte riscul ca PSD să nu guverneze şi sunt convins cu şiretenia se gândeşte „cum fac să rămân puternic, să domin şi guvern, dar să nu compromit PSD„.

În viziunea celui mai experimentat om politic al României post-decembriste Dacian Cioloş nu mai e o soluţie de premier dacă s-ar face un guvern al dreptei. „Toată lumea s-a calat pe aceste 2 variante, dreapta sau PSD, dar eu nu exclud posibilitatea unui guvern PSD – PNL, oameni buni. În politică lucrurile se regândesc de multe ori”.

Atac la publicitarul care l-a propulsat la Primăria Capitalei

Marele Felix Tătaru este foarte bun dacă-i dă cineva idei, el pe urmă le pune grafic, le face foarte frumos. Dar ei l-au pus să fie şi strategul campaniei lor, a fost o nebunie, iar eu pot să vă spun că în campania de la Primăria Capitalei când a lucrat Tătaru cu cele mai haioase materiale publicitare le-au făcut nişte studenţi de la arhitectură.
Marele Felix Tătaru, când a judecat cu mintea lui, a făcut clipul cu Alinuţa că-i fură sendvişul Dragnea. Lui Felix Tătaru trebuie să-i dea cineva idei.

Am fost îndoit că PMP va intra în parlament. Niciodată când ai structuri slabe nu obţii ce-ţi dau sondajele, numai când ai structuri puternice confirmi sondajele. Eu zic slavă domnului că a intrat partidul, trecem la un proces de construire de filiale, deci e de muncă, n-aş arunca partidul ăsta”, a conchis Traian Băsescu la România TV.

Omul politic care a lansat în spaţiul public ideea de preşedinte jucător consideră că Iohannis încearcă să fie.

Fostul preşedinte consideră ca la inceputul mandatului sau Klaus Iohannis a incercat o alta varianta tactica, insa „a vazut ca e perdanta”. „Cred că încearcă sa se implice sa directioneze fluxul politic catre sansa sa de a-si realiza obiectivele.  Iohannis este la primul mandat. Rar se intampla in democratii… Numai preşedintii slabi nu candideaza pentru un al doilea mandat”, a continuat Băsescu.