Traian Băsescu, despre dosarele deschise pe numele său: Asta e viaţa unui fost preşedinte

Traian Băsescu a declarat marţi, la România TV, că pe numele său au fost deschise 46 de dosare penale, potrivit cifrelor care i-au fost transmise de procurorul general al României, cu toate că au apărut informaţii potrivit cărora ar fi făcut obiectul a 56 de dosare, dintre care 49 au fost închise.

12 ian. 2016, 19:42
Traian Băsescu, despre dosarele deschise pe numele său: Asta e viaţa unui fost preşedinte

Traian Băsescu a declarat că face parte din viaţa unui fost preşedinte să aibă reclamaţii pe numele său, dar a precizat că se va pune a dispoziţia procurorilor ori de câte ori va fi chemat.

„Eu iau în considerare cifrele transmise de procurorul general. Au fost 46 de dosare penale. Eu sunt foarte bun constituţionalist, dar foarte slab penalist. Pot să vă spun că pe 18 ianuarie am o citaţie pentru Curtea de Apel din Târgu Mureş, iar pe 20 la Cluj. Am înţeles de la Parchet că din 56 de dosare, 49 au fost închise. Când mă vor chema, mă voi duce. Sunt foarte multe reclamaţii, presupun, nu le ştiu, de genul că nu am demisionat în 5 minute, dar am revenit după votul Parlamentului… Asta e viaţa unui fost preşedinte„, a declarat Traian Băsescu la România TV.

Fostul preşedinte a adăugat că „nu există nimeni în această ţară cu care să fi făcut trafic de influenţă sau trafic de bani”. „M-am ferit de ele”, a subliniat Traian Băsescu.

Traian Băsescu a precizat că în dosarul ginerelui său, Radu Pricop, în care este acuzat de complicitate la şantaj alături de Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte moldovean.

„A fost acuzat că în 2013 a făcut la DIICOT un document prin care a creat presiuni asupra nu ştiu cui… Vă spun, în 2013 nu era avocatul lui Lucinschi şi de unde a fost chemat, pentru că a făcut acea întâmpinare la DIICOT, pe urmă i s-a prezentat o înregistrare în care îi spunea lui Lucinschi, după ce a aflat procurorul de caz că nu era el avocatrul care a făcut întâmpniarea şi că nu era angajatul lui Sergiu Lucinschi în 2013. I s-a scos o convorbirere între ginerele meu şi Lucinschi să nu facă ceea ce propunea, la care procurorul de caz spune: «da, v-ar disculpa înregistrarea, dar eu sunt convinsă că ştiaţi că sunteţi ascultaţi şi de aceea aţi spus asta pentru ca să vă creaţi un paravan»”, a precizat liderul Mişcării Populare.

Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus în 20 noiembrie ca judecătorii de la Curtea de Apel București să înceapă judecarea pe fond a dosarului în care avocatul Radu Pricop, ginerele fostului președinte Traian Băsescu, și omul de afaceri Sergiu Lucinschi au fost trimiși în judecată. Radu Pricop a fost trimis în judecată în dosarul în care este acuzat de complicitate la şantaj alături de Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova.