Traian Băsescu, despre noua propunere de premier: Shhaideh a fost o prostie crasă, Grindeanu este o eroare politică

Traian Băsescu a comentat într-o intervenţie telefonică la România TV noua propunere făcută de PSD şi ALDE pentru funcţia de premier. Fostul preşedinte a spus că nominalizarea lui Sorin Grindeanu pentru şefia Guvernului este "o cedare" a lui Liviu Dragnea în faţa serviciilor şi o "eroare politică".

RomaniaTV.net
28 dec. 2016, 19:29
Traian Băsescu, despre noua propunere de premier: Shhaideh a fost o prostie crasă, Grindeanu este o eroare politică

Traian Băsescu a declarat la România TV că, dacă preşedintele Klaus Iohannis doreşte „o desereizare” a Guvernului, îi va fi greu să accepte să-l nominalizeze pe Sorin Grindeanu pentru funcţia de prim ministru, aşa cum propune coaliţia PSD – ALDE.

„Eu, în locul preşedintelui, aş lua ordinele date de Grindeanu cât a fost ministru al Comunicaţiilor. Structurile de informaţii au devenit impregnate în toate instituţiile statului Trebuie pus capăt acestei extinderi a instituţiilor de informaţii, iar politicul să-şi facă treaba. Dacă mă uit la ce au anunţat liderii alianţei, e la fel ca la prima desemnare. Aruncăm o scrioare peste gard la Cotroceni, să facă preşedintele ce vrea. Dacă nu, îl suspendăm. Concluzia mea e că Dragnea a cedat; după o propunere neinspirată, acum vrea să da satsfacţie: «bine, mă, vă pun omul, lăsaţi-mă să fac guvernul». Decizia e tot la preşedintele Iohannis, dacă vrea să desereizeze politicul. Şi aici dau exemplul Parlamentului trecut: 50 de decizii ale CCR care declară neconstituţionale total sau parţial articole din Codul Penal şi din Codul de Procedură Penală, dar Parlamentul trecut nu a avut curaj să se atingă de ele, să îşi facă obligaţia de a aduce la zi legea penală cu deciziile CCR”, a spus Traian Băsescu.

Fostul preşedinte spune că în ultimele luni petrecute la Cotroceni a simţit „pe propria piele ce face tandemul Kovesi – Coldea, care şi-a depăşit cu mult atribuţiunile”: „Suntem în faţa unei nominalizări care naşte întrebări serioase. Eu nu înţeleg de ce tineri ca Grindeanu au simţit nevoia să facă cursuri la Academia Naţională de Informaţii, care nu e şcoală de maici şi unde cam ştiu ce elevi vor să vină acolo şi ce să studieze”.

Citeşte şi Liviu Dragnea: „Sorin Grindeanu nu este omul SRI-ului”

Traian Băsescu a arătat că structurile de informaţii au fost protejate în timpul mandatelor sale de influenţa politică, dar că î ultima vreme acestea s-au substituit politicului. „Eu nicodată nu le-am dat autoritate să se substituie politicul. Dar şi-au luat-o singuri prin faptul că unii pot pune cătuşe, iar alţii sunt depozitari ai informaţiilor. Am consolidat aceste instituţii, dar oamenii din fruntea lor, neschimbaţi la vreme, au crezut că au devenit stăpânii românilor şi ai politicului. Iar politicul, dacă va dormi, acest stat va eşua din punct de vedere al democraţiei”, a punctat Traian Băsescu.

Liderul PMP spune că nominalizarea lui Sorin Grindeanu pentru a conduce viitorul Guvern este „nepotrivită”. „Mi-e greu să mă pun în pielea lui Dragnea. El va spune că nu a cedat, că a pus un om tânăr. Este un om pe care la preşedinţia CJ Timiş l-au susţinut şi cei doi consilieri ai PMP, dar habar n-am avut despre istoria unui profesor de matematică, a unui informatician care a ţinut să facă el cursuri şi la Academia Naţională de Informaţii, de unde nu prea ieşi cum ai intrat. Dacă prima nominalizare a fost o prostie crasă din capul lui Dragnea, a doua este o eroare politică, în mintea mea, şi nu poate fi îndreptată decât în parteneriat cu preşedintele”, a declarat Traian Băsescu.

Citeşte şi Dragnea şi Tăriceanu, AVERTISMENT pentru Iohannis după propunerea lui Grindeanu ca premier: „Al doilea refuz ar fi un gest SUICIDAR”

Fostul preşedinte este de părere că „orgoliile exagerate” şi „ameninţările” sunt o greşeală în acest moment şi că se impune un dialog între liderii coaliţiei PSD – ALDE şi preşedntele Klaus Iohannis, cu toate că Liviu Dragnea a spus că a mai încercat să-l contacteze pe preşedinte, însă fără succes. „Eu aş fi insistat. Sunam pe numărul oficial al preşedintelui, nu pe mobil, şi îi ceream o discuţie în vederea desemnării premierului. Deşi corect ar fi fost ca preşedintele să sune primul, pentru că e cel mai mare. Întrebaţi-l pe Ponta; eu am sunat la el, nu am aşteptat să sune el la mine”, a mai spus Traian Băsescu.