Traian Băsescu: Economia ar începe să ticăie dacă ar fi eliminate taxa pe stâlp şi acciza pe carburanţi

Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri, la B1 TV, că reintrarea României în recesiune economică a fost cauzată de creşterea poverii fiscale prin introducerea taxei pe stâlp şi a accizei suplimentare la carburanţi, suprapuse peste un nivel sub aşteptări al încasărilor la buget.

20 aug. 2014, 20:05
Traian Băsescu: Economia ar începe să ticăie dacă ar fi eliminate taxa pe stâlp şi acciza pe carburanţi

„Există trei motive fundamentale pentru intrarea în recesiune: reducerea investiţiilor, taxa pe stâlp şi acciza la carburanţi. Eu aş reveni imediat şi aş anula taxa pe stâlp şi aş scoate acciza suplimentară pe carburanţi şi sunt convins că economia ar începe să ticăie din nou”, a spus Traian Băsescu.

În ce priveşte reducerea CAS, preşedintele a criticat deopotrivă PSD, cât şi opoziţia pentru susţinerea acestei măsuri. „Se spune o minciună în spaţiul public. O spune PSD, dar o spun şi PDL cu PNL. Se spune că ar creşte numărul de locuri de muncă. Din partea PDL, o făcea fostul ministru de Finanţe Gheorghe Ialomiţianu. Un mare artist Ialomiţianu ăsta (…) Din banii de CAS nu va face nimeni investiţii. Cei mai mari angajatori sunt companiile multinaţionale care vor trimite banii la companiile-mamă pentru că România a devenit imprevizibilă din punct de vedere al taxelor”, a spus Băsescu.

Preşedintele a estimat că, în cazul reducerii CAS la angajator cu 5%, măsura fie va fi anulată de la 1 ianuarie, fie va fi compensată cu o creştere a poverii fiscale pentru populaţie. Băsescu vede probabile aceste variante în condiţiile în care în 2015 România trebuie să aibă un deficit de numai 1%, conform obligaţiilor asumate prin Tratatul Fiscal.

Băsescu a respins acuzaţiile că această obligaţie ar fi survenit pentru că el şi-ar fi asumat acest angajament faţă de partenerii din Consiliul European. Potrivit şefului statului, Tratatul Fiscal dădea ţărilor membre UE posibilitatea să stabilească singure momentul în care intră în vigoare Tratatul, iar anul 2015 a fost stabilit chiar de coaliţia guvernamentală prin proiectul de ratificare adoptat de către Parlament.