Traian Băsescu: Am aprobat cererea de începere a urmăririi penale a cinci foşti miniştri în dosarul Microsoft

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri după-amiază, că a dat curs solicitării procurorului general de a cere începerea urmăririi penale în cazul a cinci foşti miniştri, implicaţi în dosarul Microsoft. Băsescu a precizat că, din punct de vedere strict juridic, foştii miniştri Adriana Ţicău, Gabriel Sandu, Mihai Tănăsescu, Alexandru Atanasiu şi Daniel Funeriu nu au încă nici o calitate în acest dosare, aflându-se în aceeaşi situaţie precum Victor Ponta.

RomaniaTV.net
03 oct. 2014, 12:13
Traian Băsescu: Am aprobat cererea de începere a urmăririi penale a cinci foşti miniştri în dosarul Microsoft

Am cerut ministrului Justiţiei şi l-am informat pe procurorul general privind începerea urmăririi penale pentru foştii miniştri Adriana Ţicău, Gabriel Sandu, Mihai Tănăsescu, Alexandru Atanasiu şi Daniel Funeriu. Nu a fost o cerere formală. Am studiat bună parte din cele 13 bibliorafturi ce au fost trimise şi acest caz trebuie anchetat cât mai repede până la capăt”, a anunţat preşedintele României.

Acesta a apreciat că, din documentele pe care le-a primit din partea procurorilor, rezultă ci vinovăţiile din acest dosar nu sunt la fel, dându-l ca exemplu pe Daniel Funeriu al cărui nume nu este vehiculat privind luarea de mită, ci pentru un eventual abuz în serviciu.

„Aceşti oameni nu au nici o calitate. Doar în urma anchetei, procurorii pot să le dea o calitate sau alta sau să-i scoată de sub urmărire penală. Acum nici unul din cei cinci nu are nici o calitate. Este exact formularea folosită de DNA atunci când a fost vorba de domnul Ponta. Ei nu au fost trimişi cu nici o calitate. Aceasta va fi ulterioară solicitării mele de începere a urmării penale. Ei sunt egali cu Victor Ponta în acest moment. Rămâne de văzut dacă li se vor menţine calităţile celor cinci la fel ca a lui Ponta sau Victor Ponta va dobândi o altă calitate mai târziu„, a declarat şeful statului adăugând că şi Parlamentul trebuie să permită anchetarea parlamentarilor implicaţi în acest dosar, întârzierile afectând credibilitatea forului legislativ.

Totodată, preşedintele României a furnizat şi câteva informaţii din dosar. „În ce priveşte recuperarea sumelor, parte din conturi sunt blocate în străinătate şi parte din oamenii care erau susceptibili a primi bani nu au primit încă nici un ban. Declaraţiile martorilor nu au fost integral acoperite cu probe în interiorul comisiilor rogatorii„, a spus Băsescu.

El a arătat că dosarul privind licenţele IT nu a pornit de la informaţii primite de la procurorii altor state, ci de la date obţinute de la „structuri de securitate”. „Structurile de securitate au semnalat riscuri de incorectă gestionare a acestui contract din 2009, iar informaţiile au fost transmise şi instituţiilor cu responsabilităţi. A fost extrem de dificil de mers înapoi la iniţierea contractului şi până acum„, a afirmat preşedintele.

Iată principalele declaraţii ale preşedintelui:

-Întâlnirea cu premierul Orban nu este oficială, ci una cu caracter privat. Ştiind că vine la Cluj, l-am invitat să vină şi la Bucureşti ocazie cu care să discutăm evoluţii legate de relaţia româno-maghiară, de modul în care politicieni maghiari abordează probleme legate de Constituţia României şi riscuri legate de buna relaţie româno-maghiară. Nu va fi nici un comunicat după întâlnire.

– Sigur, din documentele de la dosar. Nu toate vinovăţiile sunt la fel. Spre exemplu, la Funeriu nu există nici o suspiciune legată de bani, mită, ci este doar în zona de un eventual abuz în serviciu.

-Aceşti oameni nu au nici o calitate. Doar în urma anchetei, procurorii pot să le dea o calitate sau alta sau să-i scoată de sub urmărire penală. Acum nici unul din cei cinci nu are nici o calitate. Este exact formularea folosită de DNA atunci când a fost vorba de domnul Ponta. Ei nu au fost trimişi cu nici o calitate. Aceasta va fi ulterioară solicitării mele de începere a urmării penale. Ei sunt egali cu Victor Ponta în acest moment. Rămâne de văzut dacă li se vor menţine calităţile celor cinci la fel ca a lui Ponta sau Victor Ponta va dobândi o altă calitate mai târziu.

-Ancheta trebuie să continue şi cred că orice întârziere a Parlamentului este dăunătoare pentru credibilitatea Parlamentului României.

-Am văzut că declaraţii din dosar au apărut în spaţiul public, nu ştiu cine a făcut-o. În ce priveşte recuperarea sumelor, parte din conturi sunt blocate în străinătate şi parte din oamenii care erau susceptibili a primi bani nu au primit încă nici un ban. Declaraţiile martorilor nu au fost integral acoperite cu probe în interiorul comisiilor rogatorii.

-Am văzut aventura bittneriană puternic lansată pe piaţă. În opinia mea, este o intoxicare. Acest dosar nu porneşte de la spovada lui Bittner. Structurile de securitate au semnalat riscuri de incorectă gestionare a acestui contract din 2009, iar informaţiile au fost transmise şi instituţiilor cu responsabilităţi. A fost extrem de dificil de mers înapoi la iniţierea contractului şi până acum. Vă asigur că nimic din acest dosar nu provine de la Bittner, informaţiile mele sunt că nu a fost căutat de nimeni în Statele Unite.

-Am văzut abordări că „au venit, le-au pus dosarul şi n-au ce face procurorii”. A fost muncă cu comisii rogatorii, dar a fost muncă pornită din România pe sesizări din 2009, că lucrurile au mers mai repede sau mai încet este altă treabă. Iar cei care au vorbit sunt doar români, să ştiţi. Cei care au făcut denunţuri, ca să folosesc termenii din dosar.

-Un subiect tratat în termnei propagandistici, anume declaraţia doamnei Nuland. Observ o abordare extrem de necinstită şi care ne face rău a oamenilor politici de la Victor Ponta la parlamentari sau purtători de cuvânt ai PSD. Remarca dnei Victoria Nuland include şi România.

-Pentru mine nu este o noutate. Corupţia este o ameninţare la adresa securităţii naţionale, iar un caz precum Microsoft este o probă la ce nivel poate ajunge corupţia şi cum se distribuie resursele obţinute din corupţie. Ce mă îngrijorează este respingerea de către clasa politică a semnalului puternic ce nu mai vine acum de la preşedintele României. Poate vă convingeţi că nu este atac politic, ci o realitate şi că toate instituţiile care luptă împotriva corupţiei trebuie sprijinite. Campaniile îndreptate lor sunt campanii împotriva rezolvării unui deficit de securitate.

-Prima cauză pentru care Ucraina a ajuns în situaţia în care a ajuns este corupţia. Pentru cei care nu se regăsesc în declaraţia doamnei Nuland, le-aş aduce aminte că ea vorbeşte de Parlamente ce împiedică justiţia. Parcă nu România ar avea cinci parlamentari ale căror anchete s-au blocat, ei stând pitiţi în spatele votului parlamentarilor: Vosganian, Borbely sau Dobre. Cine o trebui să-i spună lui Ponta că sunt parlamentari declaraţi incompatibili prin hotărâri definitive ale ICCJ şi încă stau pitiţi în parlament şi poate îşi dă seama şi dl Johannis de lucrul ăsta. Cine să-i spună domnului Ponta sau domnului Johannis că avem membru în comisia juridică un parlamentar condamnat cu suspendare. Lucrurile acestea se văd.

-Un lucru extrem de rău primit în toate cancelariile occidentale: rectificarea bugetară. A fost semnalul discreditării tuturor semnalelor noastre că avem nevoie de prezenţă militară NATO pe teritoriul României. Când s-a văzut că 2 miliarde sunt împrăştiate în scipuri electoral către primării, iar armatei i se alocă foarte puţin foarte multe cancelarii s-au întrebat cât de serioşi suntem atunci când spunem că avem nevoie de asistenţa aliaţilor pentru asigurarea flancului estic al NATO. Sunt lucruri care se fac lipsit de responsabilitate în detrimentul securităţii naţionale într-un moment în care cerem tuturor să beneficiem de art. 5 – Toţi pentu unul, unul pentru toţi, dar ăla unul care le cere la toţi nu-şi ia măsruile minimale de a-şi consolida capacităţile de a face faţă riscurilor de securitate.

-Îmi pare rău, sunt lucruri care trebuiau spuse, altfel nu vreau să fiu parte a acestei campanii, deşi toate subiectele de dezbatere sunt despre Băsescu, mai ales la Antene şi la RTV. Luaţi aceste mesaje foarte în serios că nimeni nu o să rişte viaţa militarilor lui atunci când tu ca stat care reclami nevoia de sprijin arunci banii în campanie, sacrifici investiţii, sacrific securitate naţională pentru voturi. Să ţineţi ce v-am spus. Mesajul primit este extrem de clar: Nu vă băgaţi sub plapuma articolului 5 să credeţi că vă şubreziţi ţara, dar să ne chemaţi pe noi să vă apărăm.

-Cred că trebuie să se revină la o abordare foarte serioasă şi mai puţin electorală pentru că nu sunt vremuri uşoare. Suntem într-o regiune în care avem o criză de securitate, cu vecini imprevizibili.