Traian Băsescu îi răspunde lui Putin: „Punerea în discuţie a frontierelor este inadmisibilă”

Președintele României, domnul Traian Băsescu, solicită Federației Ruse să revină în cadrul angajamentelor asumate în instituțiile internaționale și să contribuie la stabilizarea situației din regiune. Preşedintele rus Vladimir Putin a subliniat joi că speră 'foarte tare' să nu fie nevoit să trimită armata rusă în Ucraina, unde se confruntă, în est, forţele armate ucrainene şi insurgenţii proruşi, relatează AFP.

RomaniaTV.net
17 apr. 2014, 12:53
Traian Băsescu îi răspunde lui Putin: „Punerea în discuţie a frontierelor este inadmisibilă”

„Președintele României, domnul Traian Băsescu, constată că în ultima perioadă au apărut o serie de luări de poziție care încalcă principiile dreptului internațional și fundamentele sistemului de securitate în Europa. Punerea în discuție a frontierelor recunoscute internațional este inadmisibilă și afectează direct pacea și stabilitatea la nivel regional. Mișcările revizioniste generate artificial din exterior reprezintă amenințări directe la adresa suveranității și integrității teritoriale a statelor și nu pot fi soluții pentru apărarea drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale. Repunerea în discuție a organizării statale și impunerea de modele federale și autonomiste prin angajarea persoanelor aparținând minorităților naționale în acțiuni subversive la adresa statului ai cărui cetățeni sunt constituie un amestec direct în treburile interne ale statelor suverane”, se precizează într-un comunicat.

Victor Ponta: Sprijinim Republica Moldova să nu fie prinsă în conflictele din zonă

România este gata să sprijine găsirea unor soluții adecvate la solicitarea Republicii Moldova pentru a asigura libera circulație a persoanelor, mărfurilor și serviciilor în condițiile legii și ale normelor europene, pentru cetățenii și companiile din regiunea separatistă nistreană. România susține consecvent principiile dreptului internațional și consideră că valorile democratice și standardele europene de protejare a drepturilor minorităților naționale oferă cadrul adecvat soluționării preocupărilor de securitate din regiune.

Președintele României, domnul Traian Băsescu, solicită Federației Ruse să revină în cadrul angajamentelor asumate în instituțiile internaționale și să contribuie la stabilizarea situației din regiune.

Reacţia lui Traian Băsescu a venit după o declaraţie dură a lui Vladimir Putin. „Ţin să amintesc faptul că Consiliul Federaţiei ruse (camera superioară a parlamentului) i-a acordat preşedintelui dreptul de a utiliza forţele armate în Ucraina. Sper foarte tare că nu voi fi nevoit să recurgem la acest drept”, a declarat preşedintele Putin în cursul dialogului televizat cu poporul rus.

Rusia analizează cererea de ALIPIERE A TRANSNISTRIEI

Ieşirea din criza cu care se confruntă Ucraina depinde de garanţii care vor putea fi date pentru ca drepturile populaţiei rusofone să fie respectate în estul ţării, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin în cursul dialogului televizat cu poporul rus, relatează AFP. 

‘Problema nu este de a şti ceea ce se va produce mai întâi – un referendum privind descentralizarea şi federalismul după alegeri sau înainte de alegerile’ prezidenţiale, a declarat Putin. ‘Problema este legată de garanţii privind drepturile şi interesele legitime ale cetăţenilor ruşi şi rusofoni din sud-estul Ucrainei’, a adăugat preşedintele Rusiei.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a afirmat joi că umilirea la care au fost supuşi soldaţii din forţele speciale ucrainene Berkut se va repercuta într-o zi asupra statului ucrainean, relatează agenţia RIA Novosti.

„Acesta este începutul celui de-al Treilea Război Mondial”