JOE BIDEN, după întâlnirea cu Băsescu: Corupţia suge din puterea naţiunii. Este o altă formă a tiraniei

Vicepreşedintele SUA Joe Biden a fost primit, la Palatul Cotroceni, de către preşedintele Traian Băsescu. Cei doi au avut o scurtă convorbire tete-a-tete, urmată de discuţii oficiale. La finalul discuţiilor, cei doi au avut o declaraţie comună de presă.

RomaniaTV.net
21 mai 2014, 06:36
JOE BIDEN, după întâlnirea cu Băsescu: Corupţia suge din puterea naţiunii. Este o altă formă a tiraniei

UPDATE 10.55 Începe declaraţia comună a lui Traian Băsescu şi Joe Biden. Iată principalele lor declaraţii:

Traian Băsescu:

-Am avut o întâlnire extrem de importantă cu dl. vicepreşedinte Biden în care am discutat principalele subiecte de pe agenda bilaterală şi cea regională. După intrarea României în NATO şi UE Parteneriatul Strategic cu SUA este pentru noi a treia realizare politică după Revoluţie. Salutmăm angajamebntul ferm al SUA pentru articolul 5 al Tratatului. Am discutat despre nevoie consolidării în Românai a statului de drept ca o premisă a avansului de realizare la parametri maximi a Patenriatului Strategic.

-Am mulţumit pentru reacţia imediată a SUA la anexarea ilegală a Crimeiii prin suplimentarea de forţe militare care să fie gata să participe la orice fel de misiune, în mod deosebit la descurajarea apetitului Rusiei de a redeveni URSS. Este o reconfirmare şi o probă a faptului că SUA îşi respectă cuvântul. De aici şi exigenţa lor de a ne respecta cuvântul şi de a realiza statul de drept.

-A fost analizată depedenţa energetică exagerată aregiunii de gazele din Rusia. În sfârşit, am făcut o scurtă trecere în revistă a creşterii foarte puternice a investiţiilor americane în România ce au creat zeci de locuri de muncă.

Joe Biden:

-Estr o deosebită plăcere să mă întorc în România. Vă mulţumesc pentru sfatul sincer şi substanţial de -a lubngul anilor şi faţă de angajamentul faţă de parteneriatul transatlantic.

-Într-o singură generaţie, România s-a ridicat de la tiranie în rândul naţiunilor libere. Se împlinesc 10 ani de când România a intrat în NATO. Dacă ar fi ffost după mine, ar fi trebuit să fie a 15-a aniversare.

-Am avut speranţe mari pentru România ca aliat şi aceste speranţe au fost depăşite. Românii au fost alături de noi în Balcani, Irak şi Afganistan. Aproape 1000 de români continuă să servească, plini de curaj şi fără rezerve, în Afganistan.

-Vreau să reafirm că suntem pe drumul cel bun şi vom deschide situl de la Deveselu de amplasare a scutului antirachetă. Vreau ca România să continue eforturile de a ridica bugetul Apărării la 2% din PIB. Ar fi un pas înainte pentru România şi pentru NATO.

-Preşedintele SUA apreciază alianţa cu România. Unul din motivele vizitei mele să spun de pe pământ românesc ce nu poate fi repetat destul: vom onora articolul 5, este o obligaţie sacră. Să nu aveţi nici o îndoială.

-În ce priveşte agresiunea din Crimeea, ne aminteşte de ce avem nevoie de NATO şi de ce avem nevoie de România în NATO.

-Duminică sunt alegeri în Ucraina şi este o posibilitate pentru ucrainieni să hotărască viitorul lor. Toate ţările europene trebuie să utlizeze influenţa lor şi să creeze un mediu pozitiv ca ucrainienii ă voteze liber. Sunt de acord cu preşedintele că, dacă Rusia subminează alegerile, să aplicăm noi sancţiuni.

-Am vorbit despre prezenţa militară americană din Europa Centrală şi de Est. Sprijinim intenţia Comandamentului Aliat Suprem în Europa să finalizeze pregătirile pentru summitul NATO.

-Pentru România este o şansă ca poporul să-şi trăiască viaţa ăn libertate, prosperitate şi demnitate. Acestea depoind de tratamentul egal al cetăţenilor sub statul de drept. Am văzut ţări care au eliminat tiranii, dar au trebuit apoi să se lupte să-şi preia viitzorul din mâinile oligarhilor şi ale grupurilor de interese.

-Cum am văzut la Maidan, cei care nu fac aceste lcururi se vor confrunta cu instabilitate, nu vor reuşi să performeze în economia mondială. Este şi o chestiune de independenţă, suveranitate şi siguranţă naţională

-Corupţia suge din puterea naţiunii. Este o alta forma a tiraniei. NU este vorba doar de o guvernare bună, ci de patriotism. Apreciem eforturile dv. persoanle pentru a proteja statul de drept în România.

-Este important pentru vieţile cetăţenilor care au dreptul să ştie că vocile lor vor fi auzite de guvern, că disputele vor fi adjudecate transparent în instanţă şi că nici un român nu se va regăsi deasupra legii.

-Avem mult de lucru înainte în comerţ, investiţii şi energie.

-Ştiu că mandatul său i se termină înaintea celui de-al meu. Dumnezeu să binecuvinteze America şi trupele noastre.

UPDATE 09.42 Preşedintele Băsescu l-a întâmpinat pe Biden în holul de onoare al Palatului Cotroceni. După protocolara strângere de mână, cei doi au început scurta convorbire privată, cu o întârziere de aproape 15 minute. „Nu ne-am mai văzut de mult„, i-a spus în engleză Băsescu vicepreşedintelui Statelor Unite, iar Joe Biden a răspuns: „Mă bucur să vă văd„.

UPDATE 09.35 Joe Biden a ajuns la Palatul Cotroceni.

Puteţi urmări principalele evenimente ale vizitei lui Joe Biden AICI.

Iată programul evenimentelor de la Cotroceni de miercuri:

ora 9.25, Palatul Cotroceni, Holul de Onoare – sosire și fotografie oficială.

ora 9.30, Palatul Cotroceni, Salonul Albastru – convorbiri tête-à-tête.

ora 9.40, Palatul Cotroceni, Salonul Ambasadorilor – convorbiri oficiale, cu participarea membrilor celor două delegaţii oficiale.

ora 10.45, Palatul Cotroceni, Grădina Palatulului Cotroceni – declarație de presă comună.

ora 14.15, Palatul Cotroceni, Sala Unirii – alocuțiunea vicepreședintelui Statelor Unite ale Americii, domnul Joseph Biden (evenimentul este organizat de Ambasada Statelor Unite ale Americii în România.

La ora 11.25, Joe Biden va fi primit de premierul Victor Ponta la Palatul Victoria.

CITEŞTE ŞI JOE BIDEN şi soţia lui, la plimbare prin Centrul Vechi al Capitalei 

Joe Biden a venit marţi la București împreună cu soția sa, Jill Biden. Aeronava Air Force Two a aterizat pe Aeroportul Internațional „Henri Coandă”, delegaţia americană fiind întâmpinată de ministrul român al Afacerilor Externe, Titus Corlățean, şi de către însărcinatul de afaceri al SUA la Bucureşti, Duanne Butcher.

Joe Biden s-a deplasat ulterior la Baza aeriană 90, unde a susţinut un discurs.

Viceprepreşedintele SUA, Joe Biden, a  luat masa împreună cu soţia la un restaurant din Centrul Vechi al Capitalei. Apoi cei doi s-au plimbat pe străzile din Centru Vechi şi au mâncat îngheţată.