DOSAR „DEMISIA în 5 minute”. Băsescu: Înainte de a redeschide urmărirea penală, Parchetul ar fi putut studia Constituţia

Traian Băsescu s-a prezentat joi la sediul Judecătoriei Sectorului 5, în dosarul în care Parchetul General solicită redeschiderea urmăririi penale împotriva fostului președinte în legătură cu o declarație pe care acesta a făcut-o în 2007 în contextul demersurilor de suspendare a sa din funcție. Instanța va decide pe 4 decembrie dacă redeschide dosarul.

RomaniaTV.net
26 nov. 2015, 07:10
DOSAR „DEMISIA în 5 minute”. Băsescu: Înainte de a redeschide urmărirea penală, Parchetul ar fi putut studia Constituţia

UPDATE 17.00 Judecătoria sectorului 5 a amânat joi, pentru 4 decembrie, luarea unei decizii în cazul cererii depuse de Parchetul General privind redeschiderea urmăririi penale împotriva fostului președinte Traian Băsescu în legătură cu o declarație pe care acesta a făcut-o în 2007 în contextul demersurilor de suspendare a sa din funcție.

UPDATE 13.00 Traian Băsescu a declarat după a doua înfăţişare la Judecătoria Sectorului 5 că i se reproşează că a făcut „declaraţia politică legată de demisia în 5 minute, dar acesta a revenit în aceeaşi zi anunţând că nu mai demisionează”.

„Dosarul este redeschis la cererea Parchetului General, ca urmare a unei reclamaţii făcute de un domn din Craiova care nu s-a prezentat azi, în 2007. Mi se reproşează că am făcut declaraţia politică legată de demisia în 5 minute, dar eu am revenit în aceeaşi zi anunţând că nu mai demisionez”, a precizat Traian Băsescu la ieşirea de la Judecătoria Sectorului 5.

Fostul şef de stat a adăugat că înaintea redeschiderii dosarului de urmărire penală, Parchetul General ar fi putut să studieze Constituţia şi deciziile CCR.

„Cred că înainte de a cere redeschiderea dosarului de urmărire penală, Parchetul General ar fi putut să studieze şi Constituţia României şi deciziile CCR. Nu au avut timp să citească. Mergem la Parchet cu Constituţia şi deciziile CCR care dau deplină libertate preşedintelui României la declaraţii politice, atitudini, poziţii, exprimarea unor puncte de vedere care vizeaza nu doar ţara, dar şi pe el însuşi”, a precizat Traian Băsescu.

Anterior, Traian Băsescu a venit la instanţă în jurul orei 8.40, însă procesul lui a fost programat pentru ora 12.00. Acesta a declarat că se va întoarce în instanţă.

„Am avut citaţia pentru ora 9. Bineînţeles că mă întorc. (…) Procurorul a cerut deschiderea dosarului penal pentru că am declarat că demisionez din funcţie în 5 minute”, a precizat Traian Băsescu la ieşirea de la Judecătoria Sectorului 5, adugând că a studiat acest dosar.

Citeşte şi: Traian Băsescu, gafă în direct. Cum face PRAF limba română fostul preşedinte VIDEO

Parchetul General a deschis acest dosar pe numele lui Traian Băsescu pe baza unei plângeri depuse împotriva fostului președinte de Ioan Șerb, scrie Agerpres.

Inițial, cererea Parchetului a fost trimisă la Înalta Curte de Casație și Justiție, instanță care și-a declinat competența în favoarea Judecătoriei sectorului 5.

Cineva a cerut să fiu anchetat pentru fals în declarații, pentru că în 2007 am spus că demisionez în cinci minute și nu am demisionat. Și acum Parchetul General a cerut redeschiderea acestui dosar”, declara Băsescu, la începutul lunii octombrie.

Pe 17 aprilie 2007, Băsescu a afirmat că, dacă Parlamentul va vota suspendarea sa din funcție, își va da demisia în cinci minute.

În situația în care, în pofida avizului Curții Constituționale, Parlamentul va vota suspendarea mea, în maxim cinci minute de la vot voi demisiona din funcție și voi chema în fața electoratului și pe cei care au generat un abuz constituțional”, spunea atunci șeful statului, într-o declarație de presă.

Ulterior, Băsescu a renunțat la decizia de a demisiona.

Parchetul General a deschis mai multe dosare penale pe numele lui Traian Băsescu în urma unor plângeri depuse împotriva lui de diverse persoane.