Traian Băsescu: Încetarea achiziţionării de uraniu din producţia internă este o mare greşeală

Traian Băsescu, a afirmat sâmbătă la Neptun că el crede că este o mare greșeală încetarea achiziționării de uraniu din producție proprie pentru Centrala Nuclear-Electrică de la Cernavodă, în condițiile în care România ''avea un ciclu nuclear complet''.

10 sept. 2016, 17:25
Traian Băsescu: Încetarea achiziţionării de uraniu din producţia internă este o mare greşeală

Încetarea achiziționării de uraniu din producție internă de către Centrala Nucleară de la Cernavodă este, în opinia mea, o mare greșeală. Este o mare greșeală pentru că România era una dintre puținele țări care au ciclu nuclear complet, adică extracție de uraniu, procesarea minereului de uraniu, arderea uraniului în reactoarele de la Cernavodă și izolarea reziduurilor de uraniu, plus producție de apă grea. Aveam ciclu nuclear complet„, a susținut Traian Băsescu.

Potrivit acestuia, achiziționarea de uraniu cu un preț mai ieftin, din Canada, nu este o soluție bună pe termen lung.

În momentul de față s-a încetat achiziția de uraniu din țară, spunând doamna aceea, în declarație publică, după ce am atacat acest lucru, spunând că este mai ieftin din Canada. Eu sunt de acord că este mai ieftin să-l imporți din Canada, dar va fi mai ieftin doar până când oprești producția de uraniu la tine în țară. Când nu vom mai avea producție de uraniu, vom afla cât de scump este și uraniul din Canada. Deci, cred că este o mare greșeală strategică dacă discutăm că unul din obiectivele majore ale României este independența energetică„, a spus liderul PMP.

Citeşte şi Traian Băsescu are asigurare medicală privată la Londra

În ce privește mineritul în cărbune, Băsescu a menționat că este o perioadă de criză nu numai în România.

Încălzirea globală, probată, nu mai este o poveste, vedem toții pe pielea noastră efectele ei, încălzirea globală duce la politici energetice tot mai curate, fie că vorbim de energie nucleară, energie regenerabilă — hidrocentrale, energie eoliană, energie solară. Mai mult, și tehnologiile de vârf în momentul de față sunt destul de poluante. Deci, Germania, care încă folosește foarte mult cărbune în industria energetică, începe să-și ia măsuri de reducere a producției pe cărbune. Asta înseamnă că România, în primul rând, trebuie să aducă tehnologiile necesare. Și Germania este una dintre țările care a descoperit secretul reducerii masive a poluării în producția de energie pe cărbune, deci trebuie să aducem cele mai avansate tehnologii și, doi, trebuie să înțelegem că energia pe cărbune își îngustează contribuția în mixul energetic în România, ca de altfel în toate țările din Uniunea Europeană„, a mai afirmat Traian Băsescu.