Traian Băsescu: Kovesi e un politician de viitor, ar fi o variantă competitivă pentru Iohannis

Traian Băsescu a declarat că Laura Codruța Kovesi este un politician de viitor și a apreciat că, dacă ar decide să candideze la alegerile prezidenţiale din 2019, ar putea fi o "variantă competitivă" pentru Klaus Iohannis, dacă acesta din urmă ar încerca să obţină un al doilea mandat la Cotroceni.

RomaniaTV.net
24 mart. 2017, 21:38
Traian Băsescu: Kovesi e un politician de viitor, ar fi o variantă competitivă pentru Iohannis

Laura Codruţa Kovesi a fost plasată de jurnaliştii Le Monde pe o listă a personalităţilor europene care fac parte din „generaţia în ascensiune” a UE. Şefa DNA îi are alături pe Jesse Klaver, Nicola Sturgeon şi Manfred Weber pe lista alcătuită cu ocazia aniversării a şase decenii de la semnarea Tratului de la Roma. Publicaţia franceză susţine că cele patru personalităţi care reprezintă „generaţia în ascensiune” şi-au demonstrat poziţia pro-europeană în România, Olanda, Germania şi Scoţia.

Laura Codruţa Kovesi este catalogată drept „o eroină” a protestelor antiguvernamentale masive, conduse de societatea civilă în mai multe oraşe din România. De asemenea, jurnaliştii francezi amintesc că într-o ţară unde lupta anticorupţie a reprezentat o reuşită a aderării la Uniunea Europeană, Kovesi s-a remarcat întotdeauna drept o adeptă a principilor şi instituţiilor europene atunci când i-a atacat pe cei mai puternici politicieni din România.

Comentând articolul celor de la Le Monde, președintele PMP, Traian Băsescu, a declarat, la B1 TV, că analiza jurnaliştilor francezi arată că şefa DNA „are abordări de om politic și nu de procuror”.

Dacă vreți să fiu foarte sincer, pentru funcția pe care o îndeplinește, e un semnal foarte prost (…). Cei care citesc presa, care analizează declarațiile dânsei, care analizează pozițiile pe care le are — și eu le-am analizat de foarte multe ori — sunt poziții politice. Păi, când spune: am indisponibilizat 100 de milioane, se puteau construi cinci spitale cu 100 de milioane, e clar că e abordare de om politic. Și se vede că e abordare de om politic că nu spune — spune jumătate de adevăr, că indisponibilizarea nu înseamnă și recuperarea banilor. De fapt, ne servește minciuni la fiecare evaluare pe care o arată DNA-ul. E clar că e un politician de viitor doamna Kovesi, cu condiția să nu se constate încălcări ale legii în activitatea dânsei„, a declarat Traian Băsescu

Fiind întrebat dacă, în opinia sa, Kovesi ar putea să fie interesată de o carieră politică și chiar să ia în calcul o candidatură la Președinția României în 2019, senatorul a spus: ” Poate fi, de ce nu ?”.

„Oricine se înscrie într-o cursă are șansa lui. Îmi e greu să evaluez cum va fi în 2019 bătălia pentru Președinție. Este clar, însă, că, în acest moment, în afară de Iohannis, nu există niciun alt competitor (…). Uitați-vă în toate partidele și spuneți-mi dacă este vreun politician care să aibă dimensiunea ce să-i dea șanse să câștige. Nu. Deci, doamna Kovesi ar fi o variantă competitivă pentru Iohannis”, a mai spus Băsescu.

El a afirmat că nu crede că autorul articolului din „Le Monde” ar fi „cel mai bun prieten al lui Kovesi”, „pentru că s-ar putea să-l citească și Iohannis”.

Întrebat unde îi vede viitorul profesional lui Kovesi, dacă se va ajunge la o demitere a acesteia de la șefia DNA, președintele PMP a spus: „În procuratură. Bănuiesc că nu-și va abandona meseria pe care spune că o iubește foarte mult”.