Băsescu, despre decizia privind doctoratul lui Kovesi: Nu mai poate rămâne şefa DNA. I s-a făcut o mare favoare

Traian Băsescu a comentat, joi seară, la România TV, decizia Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) privind teza de doctorat a şefei DNA, Codruţa Kovesi. Băsescu susţine că "un şef al DNA care este iertat pentru că a furat 4% nu mai poate rămâne şeful instituţiei".

08 dec. 2016, 18:51
Băsescu, despre decizia privind doctoratul lui Kovesi: Nu mai poate rămâne şefa DNA. I s-a făcut o mare favoare

Preşedintele PMP Traian Băsescu a vorbit la România TV, despre campania electorală pentru alegerile parlamentare, despre obiectivele de guvernare ale partidului pe care îl conduce, decizia CNATDCU privind teza de doctorat a Codruţei Kovesi şi despre Elena Udrea. 

Despre campania electorală:

– Campania electorala a fost terna, fara nerv, fara subiecte importante de dezbatere.

– A fost cea mai nesemnificativa campanie de la Revolutie incoace. Informatiile despre ce vor partidele nu au ajuns la electorat. Exista multi oameni care nu stiu cand sunt alegerile.

Despre decizia privind teza de doctorat a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi:

–  S-a ajuns la punct in care este greu sa mai vorbim despre valori. Nicusor Dan opreste 20% din donatiile de campanie in cont propriu, la alegerile locale, si este prezentat drept salvatorul Romaniei. Un plagiat (n.r. – suspiciunile de plagiat privind doctoratul lui Kovesi) in care doar 4% este „imprumut nelegitim” nu se ia in consideratie. Ceva este in neregula. Eu am inteles ca plagiatul este plagiat si este furt. Pentru mine subiectul este inchis. Nu pot sa nu observ ca la 4% daca esti procuror general DNA nu e plagiat, daca esti altceva, e plagiat. S-a creat un precedent formidabil. S-a pus punct ingerosat actiunii de verificare a plagiatelor. 

– Kovesi oricum nu va scapa de stigmatul furtului. Orice copil de liceu care se pregateste de BAC va merge la BAC in 2017 spunand ca „mi-am pus doar 4% pe fituica, ca sa ma inspir; 4% merge, s-a vazut la şefa DNA”. 

– Credibilitatea DNA s-a prabusit, atata timp cat seful institutiei este dovedit ca a practicat 4% furt intelectual. Cat timp Kovesi ramane acolo, orice inculpat va avea dreptul sa spuna „ma acuzi de furt, evaziune fiscala… daca e sub 4% e doar putin furat”.

– Kovesi nu mai poate fi etalonul DNA. Sunt convins ca va suporta consecintele. Se vede ca i s-a facut o mare favoare. Un sef al DNA care este iertat pentru ca a furat 4% nu mai poate ramane sef DNA

Despre dosarul în care a fost pus sub urmărire penală:

– In mod normal, nebunia cu dosarul ar trebui sa se apropie de final (n.r. – dosarul in care Traian Basescu a fost pus sub urmarire penala pentru spalare de bani in dosarul Casuneanu).  Nu s-au gasit documente nici la Ministerul Transporturilor. nici la Primăaria Capitalei.

Despre lupta anticorupţie:

– Despre lupta anticoruptie: Sub umbrela luptei anticoruptie se rezolva tintele. Creierul operatiunii a fost SRI, prin Coldea, si maciuca care a distrus fapte a fost DNA, in multe din cazuri. 

– in cazul Elenei Udrea, am dubii daca a fost pus dosarul de Coldea. A fost o actiune executata de Kovesi si oameni subordonati. Acuzatiile sunt o copilarie. Este greu sa obtii o condamnare pe acuzatiile din dosar.

– Timp de 10 ani, in conditiile in care am primit informari despre nereguli in ministerul pe care il conducea Udrea, nu am vazut nicio informare conform careia Udrea era parte din neregulile sesizate. De doua ori am chemat-o la mine, pe motivul Gardean si alti functionari, si am avertizat-o. Dar nu am avut niciodata vreo nota legata de Elena Udrea.

Despre alianţele de dupa alegerile parlamentare:

– Gorghiu e politician? Ca nivel de politician, doamna e atat de jos, incat ar trebui sa cobor prea jos pentru a-i da replici. Exclud orice alianta cu PSD. Daca Gorghiu nu vrea alianta cu PMP, o sa faca ca la alegerile locale, unde a pierdut 3 consilii judetene.

– Tupeu acestei fiinte… Gorghiu vine din partidul care tipa suspendarea lui Basescu. Vine din partidul care, in 2009, se gudura pe langa Geoana. Vine fiinta diafana din partidul care, in 2012, participa impreuna cu Crin Antonescu si Victor Ponta la suspendarea presedintelui. Cat tupeu trebuie sa ai ca sa vorbesti despre alianta PMP cu PSD?

Despre priorităţile PMP, daca va intra la guvernare:

– Daca PMP va intra la guveranare, intr-o coalitie de dreapta… Functia de premier nu se negociaza.

– 3 prioritati al PMP: problema natalitatii, problema educatiei, problema sanatatii. 

Despre o posibilă colaborare cu Elena Udrea:

– Elena Udrea pentru un nou mandat? Va reusi sa isi probeze nevinovatia si apoi mai discutam. Am imcredere in ea ca om.