Traian Băsescu: Mi-am asumat poziţii independente de partid. Amendamentele mele vizează şi graţieri pentru faptele de corupţie

Senatorul PMP Traian Băsescu a anunțat la România TV că amendamentele pe care le-a depus la proiectul legii grațierii vizează și fapte de corupție dacă nu este vorba de recidiviști și a menționat că și-a asumat o poziție independentă față de partid.

21 apr. 2017, 05:26
Traian Băsescu: Mi-am asumat poziţii independente de partid. Amendamentele mele vizează şi graţieri pentru faptele de corupţie

El a subliniat că susține „o grațiere largă” și că a pus accent pe recuperarea pagubelor și pe mame.

„Eu nu mi-am permis să ies din liniile date de proiectul guvernului, care a fost trimis la Parlament, pentru că amendamentele se pun pe proiectul Guvernului. În ceea ce privește legea grațierii, vreau să știți că eu am fost foarte consecvent cu ce susțin de doi ani, adică o grațiere largă, o grațiere care să valorifice oamenii ce pot fi valorificați, pentru că nu am în vedere grațierea recidiviștilor. Dar unul care a luat o dată o mită să-l lași vreo 5-6 ani prin pușcării, când el este un om pregătit, domnule, mai dă-i o șansă, a greșit, să plătească ce-a luat, dar dă-i o șansă, grațiază-l pentru reintegrare. Pentru că am văzut demagogia, văd că și Dragnea e supărat și Călin Popescu Tăriceanu e supărat pe cum funcționează lucrurile, dar nimeni nu-și asumă o grațiere largă. Eu cred că, odată cu alegerile prezidențiale din 2014, în România s-a încheiat tranziția. Avem toate instituțiile. Nu văd de ce un Guvern nu-și asumă un proiect de grațiere larg, în care să spună: este momentul zero, a fost perioada de tranziție, unii au crezut că se poate și așa, au văzut că nu se poate și așa. Pe de altă parte, vă semnalez un lucru: îi văd pe toți demagogii care spun: nu grațiem fapte de corupție. Bă, fraților, în administrația românească, prostia produce daune mai mari decât corupția, prostia și incompetența”, a declarat Băsescu, într-o intervenție telefonică la România TV.

Fostul șef al statului a susținut că, din totalul persoanelor încarcerate, cele care au comis fapte de corupție reprezintă 1,2% și că pedepsele privative de libertate pentru mame au ca efect trimiterea copiilor în centre de plasament.

Citeşte şi: Traian Băsescu îi dă replica lui Turcescu: Ceea ce ştiu că trebuie făcut nu se mai potriveşte cu demagogia partidelor

„Din cei 28.000 de oameni care se află în pușcărie, doar 1,2 % sunt pentru fapte de corupție. N-au dat în cap, n-au violat, nu sunt pedofili, sunt oameni recuperabili dacă nu sunt recidiviști. (…) Eu am pus accent deosebit pe recuperarea pagubelor — scoate-l din pușcărie și lasă-l să fie util societății, pe mamele cu copii. Unii or să spună ‘ce treabă avem dacă mama a luat mită’, nu spun poate că a luat pentru că a avut nevoie, a aluat pentru că a greșit. Pentru mine, de la momentul în care femeia aia, în luna a VIII-a, a fost încarcerată prin hotărâre judecătorească, a fost un moment de revoltă. Vreau să vă spun că atâta timp cât suntem iresponsabili și trimitem mamele în pușcărie, efectul este că trimitem și copii în centrele de plasament. Asta facem. Iar aici am pus un accent deosebit pe abordarea mea”, a mai declarat Băsescu.

Acesta a menționat că este nevoie și de o lege a grațierii, dar și de alte modificări legislative. „Eu m-am săturat de oamenii politici care fac politică după cum îi critică sau nu îi critică televizorul. Domne, televizorul n-are responsabilități. Oamenii politici au responsabilități, iar eu am demonstrat în cariera mea ca om politic că, atunci când au fost momente decisive, am știut să-mi asum responsabilități chiar dacă am avut costuri uriașe. O fac și acum (…)Eu sunt Traian Băsescu. Da? Punct. (…) Eu sunt Traian Băsescu, un om care a acumulat o experiență extraordinară și îmi dau seama că pentru refacerea coeziunii naționale trebuie să încetăm bătăliile unii pro-justiție, alții anti-justiție. Și de asta ne trebuie o lege largă a grațierii, ne trebuie încetarea abuzurilor în justiție, ne trebuie o nouă lege a executării pedepselor, ne trebuie o lege în care să fie introduse toate deciziile CCR, ne trebuie o lege penală în care să fie introdusă Directiva 343 a UE ș.a.m.d. Eu sunt de acord, (…) dacă ne limităm doar la o grațiere largă nu rezolvăm problema. Așa este, ne trebuie ca aerul și modificările la Codul Penal, ne trebuie ca aerul și noua lege a executării pedepselor”, a mai spus Băsescu

Întrebat de ce nu au fost aplicate asemenea măsuri în timpul mandatelor sale de președinte, Traian Băsescu a răspuns: „Cu o singură condiție, să fi avut guverne cu care să pot lucra și majorități (…) Dar nu-i târziu nici acum”.

Fostul președinte a subliniat că și-a asumat poziți independente față de partid.

„Eu sunt un președinte de partid care a anunțat că să vină noua generație în fruntea partidului, am anunțat că suntem într-o perioadă de tranziție și vă repet principial, experiența pe care am adunat-o, ce știu că trebuie făcut, nu mai potrivește cu demagogia partidelor. De aceea mi-am asumat poziții independente de partid, partidul nu are decât să facă ce vrea și crede că îi aduce voturi. Eu fac, ca fost președinte al României, ca om care a câștigat două mandate la Primăria Generală, ca fost ministru Transporturilor în cinci guverne, am acumulat experiențe de viață cât nu pot acumula alții în cei 12 ani cât am fost pe mare, vreau să dau experiența mea, să o dau către politicieni. Vor să facă ceva cu ea, bine. Eu nu pot rămâne cu conștiința încărcată, m-am pitit undeva, la sfârșit de carieră, să-mi fie cald. (…)Părerea mea este, dacă puteți lua ceva și din înțelepciunea mea, că o țară nu suportă două cicluri de câte 10 ani de luptă împotriva corupției”, a mai declarat Traian Băsescu.