Traian Băsescu NU VA FI INVITAT la şedinţa solemnă de la Senat. Tăriceanu, MANDATAT să ia singur decizia

Traian Băsescu nu va fi invitat, marţi, la şedinţa solemnă de la Senat, organizată pentru a aniversa 150 de ani de activitate a Senatului. Călin Popescu Tăriceanu a fost mandat, prin vot, să decidă dacă îl invită sau nu pe preşedintele ţării, iar poziţia sa a rămas aceeaşi: "Nu s-a schimbat nimic"

RomaniaTV.net
16 iun. 2014, 11:12
Traian Băsescu NU VA FI INVITAT la şedinţa solemnă de la Senat. Tăriceanu, MANDATAT să ia singur decizia

Traian Băsescu nu va fi invitat la şedinţa solemnă a Senatului, când se vor aniversa 150 de ani de activitate a Camerei Superioare.

Invitarea lui Traian Băsescu a făcut obiectul unei discuţii în şedinţa de luni a Biroului Permanent, însă, s-a decis ca decizia să aparţină în exclusivitate preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Grupul parlamentar PDL a transmis o scrisoare Biroului Permanent în legătură cu invitarea preşedintelui Traian Băsescu la această sesiune solemnă. La discuţiile care au avut loc pe marginea acestei scrisori a răspuns domnul preşedinte Tăriceanu, argumentând motivele pentru care domnia sa nu a făcut această invitaţie. La solicitarea Grupului PDL s-a trecut la vot şi s-a aprobat cu şase voturi pentru şi două împotrivă ca în această problemă decizia să aparţină exclusiv preşedintelui Senatului, care, de altfel, a şi semnat toate invitaţiile care au fost înaintate până acum pentru participanţii la această sesiune solemnă’, a precizat vicepreşedintele Cristian Dumitrescu, după şedinţa Biroului Permanent.

Călin Popescu Tăriceanu a confirmat că el a fost mandatat să stabilească lista cu invitaţii la şedinţa solemnă de marţi a plenului Senatului, iar Traian Băsescu nu a fost trecut pe această listă.

Biroul Permanent m-a mandatat să fiu cel care stabileşte asupra componenţei listei persoanelor invitate şi decizia pe care am anunţat-o cu o săptămână în urmă în acest fel a rămas în continuare valabilă, deci nu s-a schimbat nimic (n.r. – preşedintele Traian Băsescu nu este invitat)’, a declarat Tăriceanu.

Tăriceanu a adăugat că la şedinţa de marţi au fost invitaţi cei doi foşti preşedinţi ai României, Emil Constantinescu şi Ion Iliescu, reprezentantul familiei regale, principesa moştenitoare, foştii preşedinţi ai Senatului de după 1990, reprezentanţi ai Curţii Constituţionale, preşedintele Academiei Române, reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe, premierul şi membri ai Guvernului.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a explicat săptămâna trecută că şeful statului nu este invitat pentru „a nu crea un moment penibil”.

Nu vreau să creăm un moment penibil, ţinând cont că preşedintele României a militat constant pentru un Parlament unicameral, deci desfiinţarea Senatului, iar la festivitatea din ziua de 17 iunie se va vorbi cu precădere nu numai despre tradiţia Senatului, ci şi despre rolul Senatului în perspectiva următorilor ani”, a spus Tăriceanu.

Preşedintele Senatului a precizat că Senatul va trebui să devină în timp o cameră de reprezentare, mai degrabă, a regiunilor, cu atribuţii clare şi distincte faţă de Camera Deputaţilor.

Din păcate, preşedintele României, în toată perioada mandatului său, nu a făcut decât cu multă determinare şi perseverenţă să decredibilizeze instituţia Parlamentului, aşa încât, în acest moment festiv, nu cred că prezenţa domniei sale este una oportună în aula în care vom sărbători acest eveniment„, a adăugat şeful Senatului.

PDL a contestă însă această hotărâre, susţinând că numele lui Traian Băsescu ar fi fost tăiat cu pixul de pe lista invitaţilor.