Traian Băsescu: Poate e cazul ca Parchetul General să îşi oprească ancheta privind alegerile din 2009

Senatorul PMP Traian Băsescu s-a declarat de acord , marţi, cu propunerile de modificare referitoare la comisiile parlamentare de anchetă, apreciind că ”poate” este cazul ca Parchetul General să îşi oprească ancheta privind alegerile prezidenţiale din 2009.

RomaniaTV.net
02 mai 2017, 16:26
Traian Băsescu: Poate e cazul ca Parchetul General să îşi oprească ancheta privind alegerile din 2009

În principiu cred că e foarte bine. Noi ne-am obişnuit ca Parlamentul să oprească maşinăriile dacă se răsteşte procurorul general, dacă se răsteşte preşedinta CSM, dacă se răsteşte procurorul şef DNA. Este timpul ca Parlamentul să devină o instituţie şi respectată şi cu autoritate (…) Eu m-am bătut întotdeauna în toată cariera mea politică şi numai politică ca instituţia din care fac parte să fie o instituţie puternică . (…) Parlamentul este un factor decizional fundamental, care nu se poate împiedica de alte instituţii. Parlamentul îşi face treaba lui. Foarte bine au făcut dacă au modificat, dacă vor modifica Regulamentul”, a declarat Traian Băsescu.

El a mai spus că, dacă va fi invitat la comisia parlamentară de anchetă, se va prezenta, pentru că, de principiu, nu are nimic de ascuns.

Poate e cazul ca Parchetul General să îşi oprească ancheta, deşi eu de la bun început am fost un suporter al anchetei Parchetului General. Dar, producându-se conflictul de puncte de vedere, nu pot să spun Parchetul domină Parlamentul, ci Parlamentul va trebui să poată să îşi facă obiectivele pe care şi le asumă. (…) Până acum au mers lucrurile aşa cu aţi văzut şi vă dau un exemplu: au fost multe comisii care au început şi cum s-a sesizat vreun Parchet comisiile au trebuit să predea documentele la Parchet. Chiar acum două săptămâni am aprobat transferul documentelor Revoluţiei, pentru că aşa erau regulamentele. Dar de ce nu ne putem imagina şi invers, că Parlamentul poate face o anchetă şi rezultatele anchetei să fie predate instituţiilor de anchetă?”, a adăugat fostul şef al statului.

El a mai spus că magistraţii, dacă vor fi invitaţi, pot să trimită scris punctul de vedere.

Întrebat care ar putea fi finalitatea anchetei parlamentare, Traian Băsescu a spus ironic: ”Nu ştiu. Eu pot spune că voi contesta orice idee de fraudare a alegerilor -cum poţi să demonstrezi că nu a fost aşa, atât timp cât nu mai sunt buletinele de vot. Pe ce, pe visele lui Geoană de a fi preşedinte? Încerc să fiu echidistant, dar ironia nu poate să-mi iasă din minte când mă gândesc că, spre exemplu, dacă Dragnea constată că Geoană trebuia să fie preşedinte, cum facem, îl punem preşedinte? Ce nebunie ar fi pe Mihaela… Îi dăm un concediu lui Iohannis, de cinci ani, îl lăsăm pe Geoană să-şi facă mandatul… Până la urmă, lumea politică trebuie privită şi cu haz uneori, nu trebuie să luăm totul în tragic. Nu ştiu ce au în cap, că nu eu am iniţiat-o”.