Traian Băsescu: România nu poate fi punte între Europa şi Rusia. Pe punte treci cu pasul, dar şi cu tancul

Preşedintele României, Traian Băsescu, a respins posibilitatea ca ţara noastră să acţioneze în politica externă ca o punte de legătură între Uniunea Europeană şi Federaţia Rusă, invocând ca motive lipsa de încredere în relaţia ruso-română şi posibilitatea ca ţara noastră să rămână fără sprijin politic consistent pe plan extern, sprijin cert obţinut prin calitatea de membru NATO.

23 apr. 2014, 10:43
Traian Băsescu: România nu poate fi punte între Europa şi Rusia. Pe punte treci cu pasul, dar şi cu tancul

Traian Băsescu a spus că un rol de mediator pentru ţara noastră ar putea apărea doar dacă există încredere între părţile implicate şi mediator. „Există încredere între România şi Uniunea Europeană, dar ce încredere să existe în relaţia cu Rusia când avem situaţia din Crimeea, trupe ruseşti staţionate în Transnistria (…) Avem istoria care ne impune prudenţă. A încercat Polonia şi acum ţipă să vină trupele americane”, a spus Băsescu.

El a negat că ar fi rusofob, dar a adus menţionat că toate riscurile de securitate din zonă sunt generate exclusiv de către Rusia. „Nu am avut nici un element care să ne spună că am putea fi puntea de legătură. Cum să putem? E dificil să faci pe puntea pe care pot să treacă pe toţi pentru că pe punte poţi trece şi cu pasul şi cu tancul”, a declarat Traian Băsescu.

Mai mult, acesta crede că ruşii nu au nici o intenţie să-şi retragă militarii staţionaţi în Transnistria. „Este clar că Federaţia Rusă nu-şi va retrage niciodată trupele din Transnistria. Este un Kaliningrad al regiunii, o fâşie de securitate care, la nevoie, poate fi folosită pentru anexarea Moldovei sau pentru accesul la gurile Dunării”, crede preşedintele.

Potrivit lui Băsescu, politica externă agresivă a lui Putin face imposibilă soluţionarea durabilă a conflictelor îngheţate din zona Mării Negre. „Cât timp Putin va fi la Kremlin, conflictele îngheţate vor fi o ameninţare. Este o pârghie pe care o foloseşte atât în relaţia cu Statele Unite, cât şi cu Uniunea Europeană. Putin are ideea Rusiei Mari, a refacerii Uniunii Sovietice”, a apreciat Traian Băsescu.