Traian Băsescu rupe tăcerea despre TĂIERILE din 2010: A fost o măsură care să reflecte DEMNITATEA poporului

Traian Băsescu a vorbit luni seară, la România TV, despre tăierile de pensii şi salarii din aparatul bugetar din primăvara lui 2010. Fostul preşedinte a declarat că a fost o măsură "care să reflecte demnitatea unui popor", deoarece, spune el, românii erau "umiliţi" prin faptul că ţara trebuia, la acea vreme, să împrumute bani pentru a plăti pensiile şi salariile.

20 iun. 2016, 19:06
Traian Băsescu rupe tăcerea despre TĂIERILE din 2010: A fost o măsură care să reflecte DEMNITATEA poporului

Traian Băsescu nu crede că scenariul configurat de fostul premier Victor Ponta, potrivit căruia în 2017 românii s-ar putea confrunta cu o nouă tăiere a salariilor şi pensiilor, este unul viabil.

„Nu cred că în România va mai fi cineva care să aibă curaj să ia o măsură care să reflecte demnitatea unui popor. În 2010, ajunsesem în situaţia în care nu mai puteam plăti salariile şi pensiile din veniturile pe care le aveam la bugetul de stat. Era criză economică. Şi de vreun an împrumutam bani să le putem plăti, iar datoria creştea continuu. Şi am judecat cum judecă o familie. Soţul şi soţia au un venit de 1000 de lei la un loc, să spunem, dar ei au cheltuieli de 1500 de lei pe lună. Ce face o familie? Continuă să împrumute sau reduce cheltuielile? Reduce cheltuielile! Atunci asta am făcut eu. Pentru că dacă am fi crescut în continuare datoria, ajungeam în genunchi. Ajunsesem în genunchi, pentru că ne creditau pentru 3 luni şi ne luau dobândă de 8-9 la sută. Dacă ar fi fost la fel de demni băieţii ăia aseară, băteau Albania. Dacă se băteau cu demnitate pentru ţara lor”, a spus Traian Băsescu, la România TV.

Citeşte şi Traian Băsescu, primul interviu după condamnarea DEFINITIVĂ a fratelui său: „A greşit că s-a înrudit cu clanul Bercea”

„Eu atunci am considerat că nu mai trebuie să-i umilim pe români împrumutând bani de salarii şi pensii. În 2017 acest lucru nu mai este posibil şi vor împrumuta. Eu zic că şi anul acesta vom împrumuta. Dar, când toate veniturile tale le iei şi le canalizez spre a obţine voturi, şi măreşti salarii, ţi se întâmplă două lucruri: creşte deficitul de cont curent, creşte chiar galopant, şi stagnăm. Stagnăm pentru că aparent avem creştere economică generată de consum, dar România nu se dezvoltă pentru că tăiem banii de la investiţii. Degeaba întrebăm de ce nu avem autostrăzi, îndiguiri… Nefăcând aceste investiţii, pentru că noi ducem banii la consum, nu o să reducem diferenţa faţă de ţările dezvoltate. Mărirea salariilor nu îmbunătăţeşte viaţa populaţiei câtă vreme nu se îmbunătăţeşte şi condiţia ţării. Este doar o iluzie de 2-3 ani”, a punctat Traian Băsescu.

Citeşte şi Traian Băsescu: Meciul România – Albania este sinteza perfectă a stării poporului român