Traian Băsescu: Semnarea acordului cu UE, o reuşită pentru Moldova. Ucraina iese din chingile Moscovei

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la Palatul Cotroceni, că este bucuros că Ucraina iese din "chingile controlului politic exercitat de Moscova" prin semnarea Acordului de asociere cu Uniunea Europeană, împreună cu Republica Moldova şi Georgia.

09 iul. 2014, 15:57
Traian Băsescu: Semnarea acordului cu UE, o reuşită pentru Moldova. Ucraina iese din chingile Moscovei

Traian Băsescu a precizat că îşi doreşte ca armata ucraineană să învingă separatiştii.

„Ştim evenimentele din Ucraina, dar vedem o armată ucraineană care apără cu arma în mână voinţa poporului. Ucrainenii vor să iasă din chingile controlului politic exercitat de Moscova şi iată că reuşesc. Îmi doresc mult ca armata Ucrainei să lichideze rezistenţa separatiştilor din Lugansk şi Doneţk, iar Ucraina să-şi poată urma drumul cum doreşte”, a spus Traian Băsescu.

Şeful statului a făcut referire şi la semnarea Acordului cu Uniunea Europeană de către Republica Moldova.

„În ce priveşte Moldova, este o reuşită majoră a acestei ţări. Am promulgat astăzi legea şi din punctul nostru de vedere am făcut tot ce s-a putut de-a lungul acestui proces dificil. Aş face menţiunea că şi Moldova, chiar în condiţii vitrege, cu Transnistrie agresivă şi o Găgăuzie refractară, iată că reuşeşte să semneze acordul de asociere”, a punctat Traian Băsescu.

Preşedintele României a precizat că „şi Rusia are de câştigat ca urmare a intrării în vigoare a Acordului” semnat cu UE de Republica Moldova, Ucraina şi Georgia: „Acordul înseamnă competitivitate şi calitate a produselor economiei celor trei ţări şi calitate la standarde europene a serviciilor. Nu aş vrea să exagerăm spunând că Acordul înseamnă o perspectivă imediată de intrare în UE. România a semnat Acordul în 1993 şi a intrat în UE în 2007, după 14 ani de reforme dificile. Dar este foarte clar că nu te poţi gândi la un Tratat de intrare în UE fără un Acord de Asociere prealabil”.