Traian Băsescu: Serviciile secrete au nevoie imediat de directori civili

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a declarat pentru postul public de televiziune că este nevoie ca interimatului din fruntea SRI şi SIE să i se pună capăt cât mai repede datorită situaţiei de la frontiera de est a României.

16 feb. 2015, 21:15
Traian Băsescu: Serviciile secrete au nevoie imediat de directori civili

Privind la situaţia regională, ambele servicii trebuie să primească imediat directori civili„, a spus Traian Băsescu.

Invitat să comenteze acuzaţiile pe care Elena Udrea i le-a adus în ultima vreme directorului interimar al SRI, Florian Coldea, Băsescu a răspuns: „Fiecare are dreptul să spună ce crede şi ce ştie. Este datoria instituţiilor statului să ancheteze aceste suspiciuni. Un om într-o instituţie poate greşi, dar asta nu înseamnă blamarea instituţiei. Nu voi spune niciodată că SRI este o instituţie compromisă„, a spus fostul preşedinte al României.

Acesta a vorbit din nou despre necesitatea ca serviciile secrete să fie supuse unui control parlamentar eficient. „România are servicii foarte puternice şi practic nu sunt controlate. Legile siguranţei naţionale trebuie să le aducă sub control real. Am trimis acest pachet de legi la Parlament din 2006 şi acum sunt aproape nouă ani de atunci”, a spus Băsescu.

Întrebat de ce nu a reuşit să impulsioneze adoptarea acestor legi chiar şi în perioada în care majoritatea parlamentară i-a fost favorabilă, în 2009-2012, Băsescu a spus: „Sunt lucruri şi lucruri pe care le poţi face ca preşedinte”.