Băsescu: Voi numi miniştrii când ACTUALUL Guvern îşi asumă răspunderea pe un program de guvernare

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat că nu este acceptabilă propunerea ca Guvernul, în noua formulă, să modifice programul de guvernare, modificarea trebuind făcută de către guvernul interimar, aşa cum este el configurat după plecarea miniştrilor PNL. "Nu suntem în situaţia în care să credem fără să cercetăm", a spus Băsescu. Pe de altă parte, preşedintele s-a arătat dispus să mai discute cu primul-ministru şi în cursul zilei de miercuri.

04 mart. 2014, 18:27
Băsescu: Voi numi miniştrii când ACTUALUL Guvern îşi asumă răspunderea pe un program de guvernare

Traian Băsescu a afirmat că hotărârea prin care Parlamentul constată votul de încredere acordat guvernului Ponta III nu a fost adoptată în urma adoptării unui nou program de guvernare. „Voi respecta deciziile anterioare al CCR şi voi numi toţi miniştrii când vor fi îndeplinite toate condiţiile. Ceea ce eu am solicitat a fost să existe un program de guvernare care să reflecte noua realitate politică a Guvernului precum li protocoalele convenite de către partenerii convenite de către noua majoritate. Nu a fost posibil un asemenea lucru în Parlament”, a constatat Traian Băsescu.

În acest condiţii, există două variante. Fie se aşteaptă arbitrajul Curţii Constituţionale, care ar putea surveni după un termen relativ lung, fie actualul Guvern interimar modifică programul de guvernare în funcţie de noua realitate politică şi de acordul semnat de către USD.

„Am discutat cu Ponta şi sper să dea soluţia constituţională a asumării răspunderii a actualului Guvern, repet actualului Guvern, pe un nou program de guvernare. Cred că este o soluţie foarte rapidă. Nu ştiu când va stabili CCR un termen. Probabil o va face mâine, dar cea mai rapidă soluţie mi se pare a adoptării mâine în Guvern a noului program de guvernare cu care premierul să-şi asume răspunderea în Parlament şi vă asigur că în momentul în care programul de guvernare va fi asumat, nu voi ezita să semnez decretele de instalare ale noilor miniştri”, a spus Băsescu.

Preşedintele a apreciat că procedura de instalare a noilor miniştri trebuie să respecte integral cerinţele Constituţiei. „Nu suntem la nivelul la care să credem fără să cercetăm. Vreau să văd că ajunge în Parlament noul program de guvernare şi că este adoptat de o majoritate extrem de largă, dar este adoptat. Programul este în mod real depăşit şi din punct de vedere al faptelor. Se poate considera că îmi doresc mult să fie un guvern care să aibă un nivel de legitimitate acceptabil. Programul de guvernare este contractul dintre guvern şi cetăţeni, nu dintre guvern şi cetăţeni. Contractul trebuie să reflecte realitatea instalării unui guvern într-o nouă structură politică. Trebuie trecute şi obligaţiile legate de steagul secuiesc şi de UMF Târgu Mureş”, a mai spus Traian Băsescu.

Iată principalele declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu:

 – S-a adoptat hotărârea de numire a unui număr de miniştri. Voi respecta deciziile anterioare al CCR şi voi numi toţi miniştrii cânt vor fi îndeplinite toate condiţiile. Ceea ce eu am solicitat a fost să existe un program de guvernare care să reflecte noua realitate politică a Guvernului precum li protocoalele convenite de către partenerii convenite de către noua majoritate. Nu a fost posibil un asemenea lucru în Patrlament.

– Sunt 2 opţiuni. Una pleacă de la realitatea unei întâmpinări făcute la CCR de grupul parlamentar al PDL şi al PMP. Nu ştiu conţinutul acesteia, pot intui că e vorba de acelaşi lucru. Chiar comportamentul de azi al fostului copreşedinte al USL demonstrează că USL nu există.

– Al doilea considerent este legat de nevoie existenţei acestui program de guvernare adaptat la noua realitate politică. Am discutat cu Ponta şi sper să dea soluţia constituţională a asumării răspunderii a actualului Guvern, repet actualului Guvern, pe un nou program de guvernare. Cred că este o soluţie foarte rapidă. Nu ştiu când va stabili CCR un termen. Probabil mâine, dar cea mai rapidă soluţie mi se pare a adoptării mâine în Guvern a noului program de guvernare cu care premierul să-şi asume răspunderea în Parlament şi vă asigur că în momentul în care programul de guvernare va fi asumat, nu voi ezita să semnez decretele de instalare ale noilor miniştri.

– Nu văd ce ar putea să fie într-un program de guvernare atât de grav încât să încalce Constituţia. Aş exclude posibilitatea să fie o problemă o eventuală moţiune de cenzură. Asta ar accelera procesele dacă nu este un termne rezonabil la CCR.

– Am discutat împreună o soluţie pentru problema Internelor pentru că este un minister extrem de important. În niciun caz ministrul care a fost propus, dar poate demisiona viceprim-ministrul pentru a fi numit în actualul guvern ministru de Interne. Deci nu pe procedura generată de hotărâre. E doar un exemplu, premierul decide ce va face.

Victor Ponta: Gabriel Oprea va prelua cu totul funcţia de ministru de Interne. Miercuri fac propunerea

– O precizare pentru a preveni dezbaterile incorecte. Suntem într-o situaţie în care toţi trebuie să înţelegem că nu merge uzitatul „Merge şi aşa”. Vreau să răspundem la toate exigenţele Constituţiei astfel încât legitimitatea Guvernului să fie cât mai bună având în vedere schimbarea masivă a suportului parlamentar pentru Guvernul care se prefigurează. Nu vreau să las un precedent care să nu reflecte în integralitate exigenţele constituţionale şi politice când este vorba de o schimbare de asemenea dimensiuni când este vorba de susţinerea parlamentară.

– Foarte important cine asumă programul: primul-ministru care rămâne acelaşi. Procedura propusă de mine ridică şi semnele de întrebare cu privire la legitimitatea desemnării premierului pe USL. Este un lucru pe care trebuia să-l vrea premeirul, fără să-l cer eu.

– Poate demisiona vicepremeirul spre a fi numit în actualul guvern noul ministru de Interne. Premierul va decide ce va face.

– Demisia lui Crin Antonescu nu a apărut în Monitorul Oficial, iar hotărârea Parlamentului a fost semnată de un vicepreşedinte. Nu mă interesează problemele mărunte, dar vreau să mă ocup de fondul politic şi instituţional. Din punct de vedere legal, acest amănunt poate fi şi un motiv de respingere la CCR.

– Nu suntem la nivelul la care să credem fără să cercetăm. Vreau să văd că ajunge în Parlament noul program de guvernare şi că este adoptat de o majoritate extrem de largă, dar este adoptat. Programul este în mod real depăşit şi din punct de vedere al faptelor. Se poate considera că îmi doresc mult să fie un guvern care să aibă un nivel de legitimitate acceptabil. Programul de guvernare este contractul dintre guvern şi cetăţeni, nu dintre guvern şi cetăţeni. Contractul trebuie să reflecte realitatea instalării unui guvern într-o nouă structură politică. Trebuie trecute şi obligaţiile legate de stragul secuiesc şi de UMF Târgu Mureş.

Cabinetul Ponta III a primit, marţi, votul de încredere al Parlamentului – 346 de voturi favorabile, 191 contra şi 8 nule – însă finalizarea procedurii depinde de preşedintele Traian Băsescu, care pare însă să amâne momentul în care noii miniştri vor depune jurământul şi vor intra, efectiv, în exerciţiul funcţiunii. Premierul Victor Ponta a încercat, marţi, să-l contacteze pe şeful statului, potrivit România TV, însă acesta nu a răspuns la telefon, astfel că şeful Executivului a mers la Cotroceni în speranţa că va reuşi să aibă o discuţie cu preşedintele.

Premierul Victor Ponta a mers marţi seară, după votul de încredere oferit de Parlament miniştrilor propuşi pentru a face parte din noul Executiv, format după retragerea PNL de la guvernare.

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, marţi, înaintea votului din Parlament, că nu va învesti noul guvern până când nu va primi avizul favorabil al Curţii Constituţionale, însă a subliniat că, dacă Victor Ponta va modifica programul de guvernare faţă de cel al USL este gata să-i primească pe noii miniştri şi în toiul nopţii pentru ca aceştia să depună jurământul şi să fie învestiţi în funcţie.

În replică, premierul Victor Ponta a afirmat că vrea ca noul Guvern să înceapă să funcţioneze chiar de miercuri şi a arătat că îl va contacta pe preşedintele Băsescu pentru a discuta despre acest lucru. Ponta a subliniat că este dispus ca, în şedinţa de Guvern de miercuri să adopte măsuri care să evite „orice confuzii legate de programul de guvernare”.

„Articolul 114 din Constituţie, care vorbeşte de angajarea răspunderii pentru un program, poate fi aplicat – mâine, în şedinţa de guvern. Adoptăm programul asupra căruia ne angajăm răspunderea. Sunt nişte termene, trei zile în care trebuie să primim observaţii, mă prezint în faţa Parlamentului, după care cinci zile în care se poate depune o moţiune de cenzură, după care abia atunci se promulgă programul respectiv. Preşedintele ştia că aceste lucruri nu depind de mine, ci de Parlament. Mâine transmitem către Parlament exact modificările cerute de preşedinte (…), dar trebuie să avem Guvern pentru asta”, a spus Ponta.