Traian Băsescu vrea să apeleze la UN MEDIATOR în conflictul cu Gabriela Firea

Fostul preşedinte Traian Băsescu a primit, miercuri, la Academia Română, titlul de ''Mediator de Onoare''. Băsescu a anunţat că vrea să apeleze la un mediator în conflictul cu senatorul PSD Gabriela Firea, spunând că nu este normal ca procurorii să se ocupe de disputa dintre doi politicieni. "Cât de ridicoli putem fi dacă împingem către justiţie toate ambiţiile noastre?", a spus Băsescu. 

16 sept. 2015, 07:57
Traian Băsescu vrea să apeleze la UN MEDIATOR în conflictul cu Gabriela Firea

Foștii președinți Traian Băsescu, Emil Constantinescu, Ion Iliescu, precum și Victor Voicu, secretar general al Academiei Române, au devenit  din luna septembrie 2015, în urma unei hotărârii emise de Consiliul de Mediere, autoritatea competentă în domeniul medierii,  Mediatori de Onoare ai Corpului Profesional al Mediatorilor din România.

 „Consiliul de Mediere apreciază permanenta preocupare a domniilor lor pentru comunicare și dialog, atât la nivel național, cât și internațional, iar domnii Traian Băsescu, Emil Constantinescu, Ion Iliescu și Victor Voicu nu sunt doar importante repere academice și politice, ci și factori de echilibru în interiorul societății românești”, se arată într-un comunicat .

Traian Băsescu a declarat, miercuri, la evenimentul organizat la Academia Română, că „instituţia mediatorului este o instituţie-cheie chiar în domolirea spiritelor agresive din societate”.

Fostul preşedinte a precizat că legea mediatorului a fost promulgată în 2006 în timpul mandatului său.

„Preluarea instituţiei mediatorului public, ce funcţionează şi în multe alte ţări şi previne şi costurile uriaşe ale apelului la justiţie, dar şi rezolvarea amiabilă a unor dispute între cetăţeni,  este o soluţie binevenită. Mediatorul se poate implica în dispute comerciale, civile, în dispute de familie care vizează inclusiv moştenirile, dar şi în dispute penale, care au un anumit grad de mică pedeapsă în codul penal. Mediatorul poate substitui foarte multe din atribuţiunile instanţelor, cu condiţia să avem cultura medierii, a explicat Băsescu. 

CITEŞTE ŞI TRAIAN BĂSESCU, audiat la Parchetul General: „Mă apăr şi voi continua să mă apăr. Punct” VIDEO

În acest context, fostul preşedinte a anunţat că el va apela la un mediator în disputa cu senatorul PSD, Gabriela Firea. 

Nu vreau să fiu ipocrit. O să vin cu un exemplu chiar din viaţa mea: conflictul atât de mediatizat cu doamna senator Firea. Întâi a fost că e şantaj, pe urmă a rămas că e ameninţare, la limita periferică a sancţiunilor penale, dar mă uitam ce a implicat:  audieri la Parchet, nu numai a mea şi a reclamantei, 20 şi ecva de parlamentari chemaţi să dea declaraţii, înregistrări video şi audio, sute de oră de muncă a cabinetului procurorului şi a procuorului care în loc să se ocupe de evaziune sau omoruri, se ocupă de disputa între doi politicieni (…) Te ia râsul, la ce cheltuieli sunt în instituţiile statului.

Hai, frate, la mediator…Uite, vă promit că-mi  voi trimit mâine avocaţii nu la procurori, ci la dl preşedinte să stabilim un mediator şi să-i fac propunerea doamnei Firea, să mediem cu un mediator această dispută. E foarte important să dăm atenţie acestei instituţii în cazurile mici. 

Sigur, eu invit şi pe cei care nu se înţeleg la partaj, nu e cazul meu (n.red. – râde), dar îi invit şi pe cei care de rezolvat probleme comerciale, uitaţi-vă la ce proces s-a făcut între doamna Rarinca şi doamna Stanciu. Dacă veneau la mediator nu mai era atâta antrenare a unor forţe uriaşe, DNA, Curţi, recursuri…  Dacă am preţui instituţia mediatorului, lucrurile ar putea să meargă mai bine în instanţe şi ar fi un semn de respect şi pentru stat.

Acum ce-mi dădu prin cap? Nu să-i chem numai pe cei 21 de parlamentari să fie audiati d eprocurori, ci toţi cei 150 care au semnat alături de dna Firea. Cât de ridicoli putem fi dacă împingem către justiţie toate ambiţiile noastre?

De aceea, o să îmi trimit avocaţii, să vedem dacă reuşim prin mediator, poate prin ocazia asta se arată şi utilitatea mediatorului, ca oamenii să înţeleagă cât de valoroasă e această instituţie publică . (…)

Eu vă mulţumesc mult, încă o dată vă mulţumesc pentru onoarea pe care mi-aţi făcut-o mie şi celorlalţi doi preşedinţi de a ne declara mediatori de onoare. Recunosc că nu am reuşit să fiu un mediator aşa cum mi-aş fi dorit, dar consider că această diplomă reflectă textul constituţional. Vă mulţumesc mult. Vedeţi că de mâine caut mediator”, conchis, râzând, Băsescu.

Parchetul ICCJ a dispus, în 11 martie, începerea urmăririi penale pe numele lui Traian Băsescu, după ce anchetatorii au redeschis, în 30 decembrie 2014, dosarul în care Gabriela Firea îl acuză pe Băsescu de şantaj.

Scandalul Băsescu – Firea a început după ce fostul preşedinte, referindu-se la senatorul PSD, a spus că şi acum poate spune că aceasta este „o bună jurnalistă, dar este catastrofală ca jurist”. „Mai bine ar sta în banca ei şi s-ar ocupa ce se întâmplă pe moşia soţului ei, unde e primar. Că s-ar putea să nu îl mai găsească într-o zi acasă, dacă nu e atentă. Înţeleg că în parohia lui se întâmplă destule lucruri rele”, a spus Băsescu.