Transilvania Fest 2013: Experţii în domeniul gastronomic au animat centrul Clujului GALERIE FOTO

Producătorii locali, meşteşugarii şi ansamblurile folclorice au animat timp de trei zile Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, la Transilvania Fest 2013. Acestora li s-au alăturat şi experţii în domeniul gastronomic de la Universitatea Oxford Brookes.

23 sept. 2013, 18:13

Peste 100 de producători locali au participat la târgul din Piaţa Unirii, din Cluj-Napoca. Vizitatorii au putut descoperi produse naturale, precum mierea cu anason, mierea cu cacao şi fructele în miere, caşul maturat, sucurile şi siropurile, uleiurile presate la rece cu diferite mirodenii, piper roşu, cimbru, busuioc sau ardei iute, dulceţurile şi ceaiurile tradiţionale sau produsele de patiserie. Nu au lipsit nici obiectele sculptate în lemn și hainele lucrate manual.

Mai mult, în Piaţa Unirii au avut loc demonstraţii culinare prezentate de Paul Bloomfield, cunoscutul chef londonez pasionat de Transilvania. Acestuia i s-au alăturat sous-chef-ul Boysie James Kevill şi o echipă de voluntari de la Oxford School of Hospitality Management.

În programul festivalului a fost inclusă şi o paradă a portului popular, care a avut loc în Piaţa Unirii şi pe Bulevardul Eroilor.

Evenimentul a avut loc între 20 şi 22 septembrie, iar fiecare seară de festival a fost încheiată de concerte și proiecţii de film, găzduite de Casa TIFF.

Transformat în festival itinerant de cultură şi mâncare, după ce a debutat în 2005 ca Turda Fest, festivalul a încheiat duminică ediţia a opta. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Transilvania Fest, alături de Primăria Municipiului Cluj-Napoca şi Consiliul Judeţean Cluj, prin Asociaţia Produs de Cluj şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj. Totodată, acesta s-a desfășurat sub Înaltul Patronaj Naţional al Alteţei Sale Regale Principesa Margareta a României şi Înaltul Patronaj Internaţional al Alteţei Sale Regale Prinţul Charles de Wales.

Organizat şi cu susţinerea Raţiu Family Charitable Foundation, evenimentul şi-a propus să încurajeze turismul culinar și cultural, prin dezvoltarea sustenabilă a acestora, fiind un promotor al Transilvaniei bogate în obiceiuri şi meşteşuguri valoroase.