Transplant de os realizat în premieră la SJU Craiova

La Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova a fost realizat, miercuri, primul transplant de os în Clinica de Ortopedie şi Traumatologie, care a fost acreditată recent pentru astfel de intervenţii.

02 iul. 2014, 15:06
Transplant de os realizat în premieră la SJU Craiova

Pacientul care a beneficiat de transplant este un bărbat de 70 de ani care avea implantată de nouă ani o proteză de şold în urma unui accident şi care în timp se deteriorase. Grefa osoasă a fost adusă de la Banca de ţesuturi şi organe a Spitalului Clinic Colentina din Bucureşti şi a fost prelevată de la un pacient aflat în moarte clinică, scrie Agerpres.

Intervenţia chirurgicală ortopedică de la Craiova, la care a fost prezent şi prof. dr. Andrei Nica, directorul Departamentului de Transplant Osos Bucureşti, a durat aproape trei ore şi a fost realizată de o echipă de medici craioveni condusă de conf. univ. dr. Dan Grecu, şeful Clinicii de Ortopedie şi Traumatologie a SJU Craiova.

Potrivit conf. univ. dr. Dan Grecu, pacientul poate să meargă a doua zi după intervenţie, însă se va putea sprijini total pe acest os doar după ce se va integra în totalitate.

Citeşte şi Organele unui bărbat de 60 de ani, salvare pentru trei vieţi omeneşti

„Pacientul în principiu de mâine poate să meargă. Trebuie să ţinem cont că are 70 de ani şi a pierdut aproape un litru jumate de sânge, iar acest os a fost pus într-un spaţiu foarte mare şi trebuie să se integreze. Până atunci nu trebuie să se sprijine total pe el”, a spus Grecu.

Clinica de Ortopedie şi Traumatologie din Craiova este singura clinică din sudul ţării care este acreditată pentru transplant de os, iar specialiştii îşi doresc ca aici să se realizeze şi operaţii de înlocuire de ligament provenit de la alţi pacienţi. „Colegii de aici (n.red.: de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova) sunt foarte bine pregătiţi să poată rezolva şi acele grefe de tendon”, a spus prof. univ. dr. Andrei Nica.

Transplantul de os se mai poate face în clinici de ortopedie din Bucureşti, Târgu Mureş, Iaşi şi Timişoara, iar intervenţiile sunt gratuite.

Citeşte şi VESTE BUNĂ pentru românii care aşteaptă un TRANSPLANT. Vor putea primi organe şi din ţări europene