Transportatorii anunţă proteste la Bucureşti pe 2 noiembrie

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), unul dintre patronatele transportatorilor rutieri, a anunţat, luni dimineaţă, că va organiza în 2 noiembrie, în faţa Guvernului, un miting la care vor participa 6.000 de autovehicule, cerând executivului mai multe modificări ale legislaţiei prin Ordonanţe de Urgenţă, în special în vederea combaterii activităţile de transport ilegale. Transportatorii critică activitatea Uber, care este un serviciu concurent firmelor de taximetrie, susţinând că platforma de ride-sharing ar fi periculoasă pentru utilizatori.

24 oct. 2016, 06:28
Transportatorii anunţă proteste la Bucureşti pe 2 noiembrie

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) va organiza, pe 2 noiembrie 2016, un miting de protest, în fața Guvernului României, la care vor participa 6.000 de autovehicule, a anun’at patronatul. Mitingul de protest are 5 teme principale, de care Guvernul României este direct responsabil. Important de reținut este că nu cerem subvenții, nu cerem măriri de salariu, nu afectăm Bugetul Statului Român cu cerințele noastre, ba din contră, cerem reglementări ale unor legi, prin Ordonanță de Urgență, pentru a se stopa abuzurile unor grupuri de interese din Parlamentul României care au modificat legi pentru a permite ca activitatea de transport să fie piratată.

Pirateria în transportul de persoane a devenit o activitate tolerată și nesancționată de autoritățile române. Lipsa de implicare a autorităților române a permis, în decursul ultimilor ani, dezvoltarea unui fenomen al transportului regulat de persoane fără licență, în mod ilegal, dar nesancționat, cu orare afișate și stații de preluare a clienților, în mod clar stabilite. Astfel de firme care desfășoară activități ilegale au ajuns să-și promoveze serviciile și prin reclame și spoturi publicitare: „Peste 40.000 de clienți și mai mult de 2.000.000 Km anual parcurși în siguranță ne recomandă ca cea mai bună și sigură companie de transport”. Lipsesc din această prezentare două cuvinte cheie, care ar trebui să preocupe serios autoritățile române: ilegal și evazionist.

Legea taximetriei conține în mod deliberat formulări evazive și incomplete, pentru a permite grupurilor de interese apropiate unor INTERESATI, să profite de o legislație lacunară și făcută cu dedicație. Această lege a fost modificată astfel încât să le permită unor „grupari” să desfășoare activități de taxi în alte localități, în afara zonei în care taximetriștii au licență de funcționare. În prezent sunt mii de taxiuri cu licență în localitățile din jurul Bucureștiului, dar care, în realitate își desfășoară activitatea în capitală.

Parlamentarii care au avut interese au modificat OUG 34/2010 prin legea 168/2010,chiar si in acest an, făcând schimbări exact la acel articol care permitea organelor de control sa elimine activitatea neautorizată, ilegală din această activitate.
Activitățile ilegale și evazioniste de transport persoane în regim taxi, prin folosirea unor platforme informatice (de tipul UBER), încalcă dreptul la concurență loială și care conduc la dispariția activității de taxi în condiții legale.