Transportatorii vor majora tarifele, din cauza pierderilor provocate de acciza nerecuperabilă

Tarifele practicate de operatorii de transport vor creşte cu cel puţin 15%, în urma adoptării HG nr. 537/26 iunie 2014, prin care s-au stabilit termenele de restituire ca ajutor de stat a sumelor reprezentând diferenţa dintre nivelul standard al accizelor şi nivelul accizelor diferenţiat pentru motorina utilizată drept combustibil pentru motor.

10 iul. 2014, 14:11
Transportatorii vor majora tarifele, din cauza pierderilor provocate de acciza nerecuperabilă

UNTRR a atras atenţia că excluderea din schema de rambursare a operatorilor economici care se află în procedură de executare silită, faliment, reorganizare judiciară, dizolvare, închidere operaţională sau lichidare şi adoptarea termenului de două luni pentru aprobarea cererilor de rambursare vor conduce la majorarea tarifelor operatorilor de transport. Transportatorii vor fi obligaţi să majoreze tarifele cu 15% pentru a recupera pierderile provocate de acciza nerecuperabilă, majorare pe care au amânat-o în aşteptarea returnării accizei suplimentare„, potrivit unui comunicat emis de Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR).

Consecinţa firească a adoptării Hotărârii de Guvern în forma menţionată este faptul că operatorii de transport rutier sunt obligaţi să alimenteze în afara graniţelor ţării şi să îşi echipeze vehiculele cu rezervoare cu o capacitate din ce în ce mai mare.

Dacă, până anul acesta, transportatorii internaţionali reveneau în ţară cu rezervorul gol, acum alimentează cât se poate de mult în străinătate, acolo unde preţul carburanţilor este mult mai mic decât în România. Este firesc şi natural ca, dacă firmele au identificat un carburant mai ieftin în ţările vecine, să meargă şi să alimenteze de acolo. În această perioadă, nu consumul a scăzut, ci vânzările interne de carburanţi. Iar dacă mai mult de 13% – 15% din aceste vânzări s-au mutat afară, atunci bugetul nu a câştigat nimic din acciza suplimentară. Institutul Naţional de Statistică a arătat că în aprilie vânzările din România au scăzut cu 18,7%„, potrivit aceluiaşi document.

Citeşte şi: MINISTRUL TRANSPORTURILOR: Din acciza la carburanţi se pot construi 697 de kilometri de autostradă