Tratamente naturale pentru sinuzite

Întâmpini și tu în fiecare an probleme la nivelul sinusurilor și nu știi cum să previi sau să tratezi problema? Câteva remedii naturale te ajută să scapi de neplăceri. Însă ar trebui să știi mai întâi care este cauza declanșării sinuzitei care-ți dă atâta bătaie de cap.

10 apr. 2017, 11:33
Tratamente naturale pentru sinuzite

Cauze și simptome

Prin sinuzită se înțelege inflamația mucoasei care acoperă interiorul sinusurilor, cauzată de o infecție virală sau bacteriană. Sinusurile sunt cavități în oasele feței. Fiecare sinus are legătură cu fosele nazale, grație unor orificii prin care se scurge, în mod normal, mucusul. În caz de infecție, mucoasa se irită și astupă aceste orificii. Fenomenul este asociat cu durere și presiune la nivelul feței, durere de cap, tuse, febră. În afară de infecțiile căilor respiratorii superioare, alte cauze ale declanșării sinuzitelor sunt viața într-un mediu umed sau poluat și fumatul. Uscăciunea nasului poate și ea la sinuzită.

Hreanul fluidizează mucozitățile

Hreanul este bogat în uleiuri volatile cu mari proprietăți antibiotice, expectorante, bronhodilatatoare, antibacteriene.

Extern, folosește-l sub formă de cataplasme. Înainte de a aplica remediul, folosește o cremă hidratantă, pentru a preveni apariția iritațiilor pielii. Ai nevoie de 2 linguri de făină de hrean și de 2 linguri de făină de semințe de in. Le găsești pe amândouă la magazinele naturiste. Procedează astfel: pune-le într-un vas și adaugă peste ele apă călduță. Amestecă bine, până se omogenizează. Peste un tifon adaugă pasta obținută, apoi aplică compresa pe zona frunții. Ține-o cât reziști. Ai grijă să nu atingi zona ochilor. În uz intern, consumă sirop de hrean. Rade o rădăcină de hrean și amestec-o cu 4 linguri de miere. Lasă-l la macerat 10 minute, strecoară. Ia resturile de hrean rămase și pune-le la fiert, cu puțină apă. Odată fierte, presează-le în strecurătoare și lasă lichidul la răcit. Amestecă-l apoi cu siropul crud. Consumă 3 lingurițe pe zi.Atenție! Cei cu probleme de rinichi și inimă, cu hipertiroidie sau cu hemoroizi nu trebuie să folosească această plantă în uz intern.

Truc:

Mai obții cataplasme cu hrean astfel: dă prin răzătoare o rădăcină de hrean, până obții o cantitate suficientă pentru a umple 2-3 lingurițe. Pune hreanul ras într-un tifon, apoi aplică-l pe frunte sau la nivelul nasului. Îl poți ține până începe să te usture pielea. Nu atinge ochii!

Semințele de muștar, rol antiinflamator

Semințele de muștar conțin mirozină și sinigrină, cu efect de fluidizare a mucusului și de facilitare a eliminării lui. Măcinate și folosite în cataplasme, boabele de muștar sunt un excelent remediu: descongestionează căile respiratorii și au efect revulsiv (provoacă o iritație locală a pielii, pentru a face să înceteze o stare inflamatorie). Înainte de a folosi cataplasmele, aplică pe piele un strat de cremă grasă, de tip vaselină. Macină în râșnița de cafea câteva linguri de semințe de muștar alb, amestecă apoi cu câteva linguri de tărâțe și cu un pic de apă caldă, până obții o pastă care nu curge. Adaugă pasta într-un săculeț de bumbac, pe care-l legi bine la gură. Aplică în zona frunții și lasă să acționeze un sfert de oră.

Atenție! Cataplasmele nu se utilizează la copiii sub 10 ani sau la persoanele cu piele sensibilă.

Citește și:  Plantele care ajută ficatul