Trecerea graniţei dintre România şi R. Moldova cu Cartea de Identitate întăreşte legăturile între aceste ţări

Deputatul PSD Angel Tîlvăr, ministru delegat pentru Relațiile cu Românii de peste Hotare, consideră că legăturile dintre România și Republica Moldova se vor amplifica, după ce Guvernul de la Chișinău a decis să le permită cetățenilor români și din celelalte state membre ale UE trecerea frontierei doar cu cartea de identitate.

17 iun. 2015, 09:24
Trecerea graniţei dintre România şi R. Moldova cu Cartea de Identitate întăreşte legăturile între aceste ţări

„Am ferma convingere că, în noile condiții, legăturile dintre țările noastre se vor amplifica și mai mult, prin cea mai importantă componentă a lor: cea umană. (…) Contactele umane, care se vor materializa cu mult mai multă ușurință, vor facilita transferul dinspre România spre Republica Moldova al aspirațiilor europene. Ele vor dinamiza schimburile economice, esențiale în ce privește dezvoltarea economică și crearea bunăstării”, a subliniat Angel Tîlvăr într-un comunicat de presă remis AGERPRES.

În opinia ministrului, prin această decizie, „Republica Moldova se raliază la o realitate europeană: Europa fără bariere”.

Citeşte şi Angel Tîlvăr, reacţie la Rus: Condamn orice exprimare în dezacord cu respectul faţă de românii din diaspora

„Această măsură are o semnificație aparte pentru locuitorii județului Vrancea, ca de altfel ai multor altor județe din Moldova. Mulți vrânceni au rădăcini în actuala Republică Moldova, mulți au rude. Ei vor putea acum să meargă fără nicio opreliște pentru a le regăsi, pentru a le cunoaște”, a mai susținut Tîlvăr, care a fost ales deputat într-un colegiu din județul Vrancea.

Și ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a salutat marți seară decizia adoptată de Guvernul Republicii Moldova prin care accesul cetățenilor Uniunii Europene, inclusiv al cetățenilor români, pe teritoriul moldovean este permis în baza cărților naționale de identitate aflate în prezent în circulație, și nu doar a pașaportului, ca până în prezent.