Trei candidaţi pentru şefia ANI, după demisia lui Horia Georgescu

Trei candidaţi şi-au depus dosarul pentru postul de şef al Agenţiei Naţionale de Integritate, funcţie rămasă vacantă după demisia lui Horia Georgescu, inculpat într-un dosar DNA.

23 iul. 2015, 09:35
Trei candidaţi pentru şefia ANI, după demisia lui Horia Georgescu

Bogdan Stan, Petre Claudiu Platon si Ion Ionel Garlesteanu sunt cei trei candidati care si-au depus dosarul pentru postul de presedinte al Agentiei Nationale de Integritate (ANI).

Potrivit CV-ului postat pe site-ul ANI, Bogdan Stan a absolvit Facultatea de Drept a Universității „Titu Maiorescu” din București (2005) și a urmat un curs post-universitar de securitate națională la Academia de Informații a SRI.

După absolvirea facultății și a unui master, Bogdan Stan a lucrat ca avocat, iar din 2007 s-a angajat la ANI, mai întâi pe postul de consilier al președintelui Agenției, după care a devenit inspector de integritate, șef serviciu, director, iar din 2012 ocupă funcția de vicepreședinte.

Petre Claudiu Platon este manager public la Ministerul Dezvoltării. În anul 2000, a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș” Arad, urmând și un curs postuniversitar în domeniul securității naționale la Academia Națională de Informații, Colegiul Național de Informații (2009). El a mai lucrat la Consiliul Județean Sălaj (consilier juridic) și Ministerul de Interne (Unitatea pentru reforma administrației publice).

La rândul său, Ion Ionel Gârleșteanu a candidat și în 2008 și 2012 la șefia ANI, fără succes însă.

Consiliul Național de Integritate (CNI) a anunțat, pe 30 iunie, declanșarea procedurii de selecție a șefului ANI, funcție rămasă vacantă în urma demisiei lui Horia Georgescu.

Concursul pentru ocuparea funcției de președinte al ANI constă într-o probă scrisă și în susținerea unui interviu.

Proba scrisă se va susține în 24 august, ora 12,00, iar interviul în 11 septembrie, ora 11,00, ambele la sediul Agenției Naționale de Integritate.

Postul de şef al ANI a devenit vacant dupa demisia lui Horia Georgescu, inculpat intr-un dosar instrumentat de DNA.

Bogdan Stan este vicepresedinte ANI şi conduce interimar institutia dupa demisia lui Horia Georgescu. Petre Claudiu Platon este manager public la Ministerul Dezvoltarii, iar Ion Ionel Garlesteanu, angajat la Universitatatea din Craiova, a mai candidat in 2012 la sefia ANI. 

Citeşte şi: Horia Georgescu scapă de arestul preventiv. Fostul şef ANI va fi judecat sub control judiciar

Horia Georgescu este inculpat în dosarul privind despăgubirile acordate de ANRP în urma unor retrocedări ilegale. 

Fostul şef al ANI a stat în arest preventiv aproape patru luni, din 18 martie.

În dosarul ANRP, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus, în 9 aprilie, trimiterea în judecată a opt persoane care, la data faptelor, făceau parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, precum şi a patru inculpaţi care aveau calitatea de experţi evaluatori autorizaţi.