Trei erupţii ale vulcanului Colima au închis un aeroport din Mexic. Nor de cenuşă de 2 km

Vulcanul Colima, din vestul Mexicului, a înregistrat trei erupții miercuri, generând un nor de cenușă și praf până la o înălțime de 2 km, ceea ce a dus la închiderea unui aeroport local, potrivit biroului național de protecție civilă din această țară, citat de Xinhua.

05 ian. 2017, 12:53
Trei erupţii ale vulcanului Colima au închis un aeroport din Mexic. Nor de cenuşă de 2 km

Coordonatorul național al biroului de protecție civilă Luis Felipe Puente a indicat prin intermediul unui mesaj pe Twitter că prima erupție a avut loc miercuri la ora locală 1:28 a.m., în urma căreia s-a ridicat o coloană de circa 2 km înălțime de fum, vapori de apă, gaze și cenușă.

A doua erupție a avut loc la ora locală 4:36 a.m. fiind observate urma de lavă în partea sudică a vulcanului. Vântul a împins cenușa pe direcția sud-vest, ceea ce a dus la închiderea aeroportului local Cuauhtemoc din orașul Colima, trei zboruri fiind anulate iar responsabilii aeroportului declanșând operațiunile de curățare a pistelor. Aeroportul urma să fie redeschis la ora locală 10:00, însă o a treia erupție a avut loc la 10:22. 

Aceste erupții sunt cele mai recente dintr-o serie care se desfășoară de câteva zile. În statul Colima, autoritățile au instituit un perimetru de circa 5 km în jurul craterului și de 12 km de la valea adâncă Montegrande, aflată în apropierea vulcanului, încheie Xinhua.