Doar trei partide ar intra în Parlament în cazul unor alegeri. Care este favoritul

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) ar întruni jumătate din numărul total de voturi în cazul unor alegeri anticipate și doar două alte formațiuni politice - Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și Partidul Democrat (PDM) - ar mai putea accede în parlament, potrivit unui sondaj dat publicității luni de Fondul Opiniei Publice (FOM), informează Radio Chișinău.

06 nov. 2017, 15:52
Doar trei partide ar intra în Parlament în cazul unor alegeri. Care este favoritul

Sondajul mai arată ca cetățenii sunt în continuare divizați în privința vectorului geopolitic, nemulțumirea față de guvernare este în continuare mare, iar președintele Igor Dodon se bucura de cea mai mare încredere a populației.

Potrivit sondajului, PSRM ar acumula 50% din numărul respondenților care au exprimat o opțiune de vot, fiind urmat de PAS, cu 26% și de PDM cu 6%, iar alte formațiuni nu ar trece pragul electoral.

Aceste date se referă însă doar la alegerile pe liste de partid, nu și la votul pentru candidații din circumscripții uninominale. Igor Dodon, fost lider al PSRM și președinta PAS, Maia Sandu, conduc și în topul încrederii în personalitățile politice.

Cercetarea mai relevă că peste jumătate din numărul de respondenți susțin acțiunile și deciziile lui Igor Dodon, în timp ce încrederea în parlament și guvern este mult mai jos: doar 19% apreciază pozitiv activitatea executivului, iar 15% — pe cea a legislativului.

Citeşte şi Hans Klemm: Ar trebui să vă îngrijoreze că Republica Moldova este înaintea României în ceea ce priveşte climatul de business

Peste 80% dintre respondenți s-au declarat nemulțumiți de starea actuala a lucrurilor în Republica Moldova, 70% ar vrea alegeri anticipate, iar doua treimi — modificarea Constituției. Jumătate dintre cetățeni ar opta pentru sporirea atribuțiilor președintelui, potrivit sondajului.

Cei mai mulți cetățeni moldoveni vor relații mai bune cu Rusia, iar numărul celor care ar opta în favoarea Uniunii Eurasiatice este puțin mai mare decât cei care opteaza pentru integrarea europeană. De asemenea, sondajul arată că doar a cincea parte din populație ar vota pentru unirea cu România sau aderarea la NATO.

Sondajul a fost realizat în perioada 22-29 octombrie, pe un eșantion de 4517 respondenți, marja de eroare fiind de +/—1,5%. Sondajul a fost realizat la comanda ziarului Timpul.