Nu toţi elevii au început cursurile luni. Vezi unităţile şcolare ÎNCHISE ÎN PRIMA ZI de şcoală

Pe data de 16 septembrie, trei unități de învățământ din comunele Costache Negri, Pechea și Cudalbi au rămâs închise, din cauză că sunt inutilizabile, a anunţat Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi.

16 sept. 2013, 06:46
Nu toţi elevii au început cursurile luni. Vezi unităţile şcolare ÎNCHISE ÎN PRIMA ZI de şcoală

Inspectoratul Școlar Județean Galați a transmis Ministerului Educaţiei centralizarea situației unităților de învățământ afectate de inundații, din județul Galați.

Pentru 16 septembrie, trei unități de învățământ din comunele Costache Negri, Pechea și Cudalbi au rămâs închise, din cauză că, pentru moment, sunt inutilizabile. Cu toate acestea, majoritatea elevilor va putea participa la cursurile noului an școlar 2013-2014 în alte unități de învățământ, aflate în comunele menționate.

Totuşi, 351 de elevi care învață în Școala Gimnazială din comuna Costache Negri nu au putut frecventa cursurile luni, 16 septembrie, deoarece această unitate este singura din comună.

Autoritățile locale și Inspectoratul Școlar Județean Galați fac toate eforturile pentru a găsi soluții în cel mai scurt timp.

Vineri, 13 septembrie, ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie, a făcut o vizită în localitățile afectate de inundații, pentru a identifica dimensiunea pagubelor și măsurile care se impun pentru ca anul şcolar să înceapă în condiţii de normalitate.

La Școala Gimnazială din Costache Negri se înregistrează cea mai gravă situație. În această localitate, apa cu nămol a pătruns în școala proaspăt renovată. Parterul clădirii este, în acest moment, inutilizabil, apa ajungând în dimineața zilei de 12 septembrie până la 1,5 metri în clădire. Ca urmare, parchetul a fost distrus, biblioteca unității a fost complet compromisă, atât în ceea ce privește fondul de carte, cât și rezerva de manuale școlare. În curtea școlii nu se poate intra, aşa încât, deși etajele superioare ale școlii ar putea să-i găzduiască pe elevi, școala rămâne închisă. Reprezentați ai ISU, împreună cu voluntari din comună, părinți, elevi şi profesori, lucrează la scoaterea nămolului din clădire. Totuși, pentru ca școala să poată începe, este nevoie ca parchetul de la parter să fie scos, unitatea să fie igienizată și uscată din nou. Școala Gimnazială este singura unitate de învățământ din comună, motiv pentru care cei 351 de elevi nu vor putea începe cursurile la 16 septembrie.

În localitatea Pechea există mai multe unități de învățământ, respectiv Liceul Tehnologic „Costache Conachi” împreună cu structurile sale și trei școli gimnaziale, una dintre ele fiind unitatea coordonatoare. Tocmai în clădirea acesteia, Școala Gimnazială „Alexandru Moruzi”, apa a intrat în curtea școlii, blocând accesul în unitate. Pereții clădirii sunt umezi până la nivelul geamurilor, motiv pentru care nici aici cursurile nu pot începe în bune condiții. Conducerea Inspectoratului Școlar Județean Galați, împreună cu directorul şcolii, a decis începerea cursurilor în celelalte două unități gimnaziale, subordonate Școlii „Alexandru Moruzi”, unde elevii vor învăța în trei schimburi, până la igienizarea unității coordonatoare.

Dintre cele două școli din comuna Cudalbi, doar într-una este posibilă deschiderea cursurilor în bune condiții – la Liceul Tehnologic din localitate. La cealaltă școală, „Emil Panaitescu”, grupurile sanitare au devenit, deocamdată, inutilizabile, după ce, în urma inundațiilor, pânza freatică a crescut, apa pătrunzând în clădire. Conducerea unității a încercat să evacueze apa, dar, deși a vidanjat de câteva ori spațiul, apa continuă să se ridice la suprafață. Mai mult, corpul vechi al unității, o școală de tip Spiru Haret, a fost complet distrus, după ce apa a inundat curtea şi clădirea, făcându-le inutilizabile în prezent. La grădinița din Cudalbi, apa, amestecată cu nămol, a pătruns în clădire, distrugând parchetul. Acesta trebuie să fie demontat, pentru ca apoi unitatea să fie din nou igienizată, înainte de revenirea copiilor la cursuri. Se încearcă în continuare vidanjarea grupurilor sanitare, aceasta fiind posibilă în cazul în care apa va începe să se retragă. Prefectura Galaţi încearcă să pună la dispoziţia elevilor de la această şcoală un număr de toalete mobile, pentru situaţia în care vidanjarea nu va fi posibilă până în data de 16 septembrie. De asemenea, conducerea ISJ Galați speră ca în două săptămâni să se încheie lucrările la extinderea școlii, de la data finalizării acestora elevii putând să învețe în acest corp nou de clădire. În prezent, din cauză că școala veche nu poate fi utilizată, elevii sunt nevoiți să învețe în trei schimburi.