Trei ursuleţi simpatici, adăpostiţi la Centrul pentru Reabilitarea Urşilor Orfani din Harghita FOTO

În această primăvară, încă trei pui de urs au fost aduşi la Centrul pentru Reabilitarea Urşilor Orfani din Harghita. Aici, cu sprijinul Vier Pfoten, ursuleţii vor fi crescuţi departe de influenţa omului, pentru a fi eliberaţi în natură atunci când vor pregătiţi.

13 mai 2013, 14:07

 Până acum, aproape 60 de urşi au fost integraţi în acest proiect special de conservare a speciei. Vier Pfoten va sprijini financiar şi în 2013 sanctuarul din mijlocul naturii, pentru a oferi adăpost sigur puilor orfani şi pentru a-i pregăti pentru viaţa în sălbăticie.

O soartă foarte tristă se pregătea pentru micuţul Boogster iarna trecută. În regiunea din Transilvania în care ursuleţul s-a născut la sfârşitul anului trecut, Ocolul Silvic a organizat o vânătoare de mistreţi. Unul dintre vânători a văzut o ursoaică furisandu-se printre copaci, ţinând o mogâldeaţă în dinţi. Bârlogul ei fusese descoperit şi distrus. În fugă pentru a-şi salva viaţa, ursoaică a scăpat puiul şi s-a întors după el. Din nefericire, l-a scăpat şi a două oară şi, speriată, nu s-a mai întors. Un localnic a luat puiul acasă, ducându-l apoi la orfelinatul de urşi din Harghita.

Vier Pfoten a început acest proiect de conservare a urşilor în 2004. Pe un teren de câteva câteva hectare, ursuleţii cresc în ţarcuri izolate complet de oameni. Un program în trei etape îi pregăteşte pentru viaţa independentă în sălbăticie. La început, puii stau în carantină pentru mai multe săptămâni, sub supraveghere medicală. În a două fază, ei sunt eliberaţi într-un ţarc mult mai mare, unde se pot căţăra, pot săpa în pământ, pot căuta hrană şi se pot juca cu alţi urşi. În a treia fază, ursuleţii sunt pregătiţi individual de către un expert în faună sălbatică pentru a dezvolta un comportament natural specific speciei.

Eliberarea în sălbăticie depinde de dezvoltarea individuală a fiecărui urs şi se face în general la vârsta de 2 ani. Înainte de a fi eliberaţi, ursuleţii sunt echipaţi cu zgărzi GPS, care permit echipei să monitorizeze animalele. „O zonă necirculată de oameni oferă o mai mare raţă de succes pentru eliberarea în sălbăticie. Tocmai de aceea la centru nu sunt permişi vizitatorii”, explica Leonardo Bereckzy, directorul orfelinatului de urşi.

În luna februarie, alţi doi pui de urs au fost separaţi de mama lor în munţii Călimani. Angajaţii unei companii de exploatare a lemnului a distrus bârlogul ursoaicei. Această a fugit, iar puii erau prea mici pentru a-i putea căra. Angajaţii i-au găsit aproape îngheţaţi şi i-au dus acasă. După mai multe zile, un vânător i-a dus înapoi, în speranţa că ursoaica se va întoarce şi-i va găsi. Însă trecuseră prea multe zile şi ursoaică nu a mai revenit. Vânătorul a auzit de orfelinatul urşilor şi astfel cei doi pui au ajuns în Harghita. Ursuleţii s-au obişnuit deja cu nouă lor casa şi, alături de Boogster, le place să exploreze zona şi să-şi petreacă cea mai mare parte a timpului jucandu-se.

După Rusia, România deţine a două mare populaţie de urşi bruni în sălbăticie din Europa, estimată la circa 5.000 de exemplare. Urşii se confruntă însă cu multe ameninţări din partea braconierilor şi cu distrugerea habitatului natural. Puii de urs sunt dependenţi de mama lor pentru a supravieţui, iar în mult cazuri rămân orfani nu din cauze naturale, ci din cauza intervenţiei umane. În fiecare an, în România sunt recuperaţi şi salvaţi între 3 şi 10 pui de urs.