Tribunal: Directorii RADET au creat o percepţie negativă asupra modului de a face afaceri

Directorii de la RADET Ion Voicu, Dan Mavrodin şi Ovidiu Gărduş, arestaţi pentru fapte de corupţie, au creat "percepţie negativă asupra modului lipsit de onestitate în care se derulează afacerile" în România, conform motivării deciziei Tribunalului Bucureşti.

RomaniaTV.net
02 iul. 2013, 17:26
Tribunal: Directorii RADET au creat o percepţie negativă asupra modului de a face afaceri

„Componenta de exemplaritate a măsurii preventive se impune şi raportat la percepţia partenerilor de afaceri implicaţi în aceste activităţi reţinându-se că cei doi denunţători sunt reprezentanţii a două societăţi comerciale multinaţionale (Danemarca, respectiv Germania), iar prin atitudinea inculpaţilor s-a creat o percepţie negativă asupra modului lipsit de onestitate în care se derulează afacerile în spaţiu românesc datorită unor funcţionari care nu respectă valorile sociale ocrotite de lege”, arată judecătorul Tribunalului Bucureşti în motivarea încheierii prin care a dispus arestarea preventivă a directorilor de la RADET, Ion Voicu, Dan Mavrodin şi Ovidiu Gărduş.

Magistratul menţionează în documentul citat că lăsarea în libertate a celor trei directori de la RADET prezintă un pericol concret pentru ordinea publică.

„Se constată că inculpaţii sunt cercetaţi pentru infracţiuni ce prezintă un grad de pericol social deosebit de ridicat, ce rezultă nu numai din limitele mari de pedeapsa stabilite de legiuitor, ci şi din modalităţile şi împrejurările concrete de săvârşire, fiind infracţiuni de corupţie la nivelul unei regii autonome importante pentru comunitatea în care s-au desfăşurat aceste acte, reţinute în sarcina unor persoane cu funcţii de conducere şi rol hotărâtor în gestionarea resurselor financiare ale acestei regii (cu atât mai mult cu cât apărarea susţine că societatea era falimentară şi trebuiau inculpaţii să gestioneze cu maximă prudenţă şi abilitate fondurile însă, în opinia judecătorului, în interesul regiei şi nu în interes personal)”, se arată în motivarea Tribunalului Bucureşti.

De asemenea, în documentul citat instanţa precizează că, deşi nu s-au formulat acuzaţii şi pentru alte fapte, există la dosar denunţuri ale altor persoane, care reclamă fapte similare şi care pot crea judecătorului posibilitatea ca activitatea inculpaţilor să fi fost una mult mai vastă, în curs de instrumentare.

„Desigur, la prima vedere, ar exista tentaţia să statuăm asupra inexistenţei unui risc al derulării procedurilor judiciare date fiind circumstanţele personale ale inculpaţilor. Pe de altă parte însă funcţia de exemplaritate trebuie să fie prezentă în raport de orice persoană, indiferent de condiţia socială şi profesională şi, mai mult, în cazul unor infracţiuni de corupţie într-o societate în care acestea cunosc în ultima perioadă o amploare remarcabilă, aceasta trebuie să fie prezentă cu atât mai mult şi faţă de persoane care prin funcţiile pe care le exercită trebuie să reprezinte un exemplu pentru membrii unităţilor în cadrul cărora lucrează şi pentru comunitate în ansamblul ei”, se arată în motivare.

Magistratul a mai menţionat că la luarea măsurii arestării preventive a avut în vedere gravitatea deosebit de ridicată a faptelor de care sunt acuzaţi inculpaţii, urmările produse şi întinderea acestora.

„Nu în ultimă instanţă acest pericol concret pentru ordinea publică trebuie raportat şi la modul concret în care faptele se derulau, existând suspiciunea că inculpaţii primeau aceste sume de bani pentru a face plăţi preferenţiale unor parteneri, manipulând practic fondurile pe care le administrau în scopul satisfacerii intereselor personale, în condiţiile în care regia autonomă avea înregistrate datorii foarte mari către mai mulţi furnizori”, a mai men’ionat judecătorul în motivare.

Directorul general al RADET Bucureşti, Ion Voicu, directorul economic Dan Mavrodin şi directorul de exploatare şi mentenanţă Ovidiu Gărduş, acuzaţi că ar fi cerut mită de la două societăţi comerciale, au fost arestaţi preventiv, pe 26 iunie, printr-o decizie a Tribunalului Capitalei.

Ion Voicu, director general al Regiei Autonome de Distribuție a Energiei Termice (RADET) București, este acuzat de luare de mită, în formă continuată (trei acte materiale), iar Dan Mavrodin, director economic al aceleiaşi regii, de luare de mită și complicitate la luare de mită, ambele în formă continuată (câte trei acte materiale), s-a precizat într-un comunicat de marţi al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

În acelaşi dosar a fost reţinut Daniel Gărduş, director de exploatare şi mentenanţă al RADET București, acuzat tot de luare de mită, în formă continuată (trei acte materiale), potrivit sursei citate.

Anchetatorii susţin că în februarie 2013, Ion Voicu și Dan Mavrodin, în calitate de directori ai RADET Bucureşti, au pretins, „cu titlu de mită, de la reprezentantul unei societăţi comerciale, suma de 600.000 lei (reprezentând 10% din suma pe care RADET București o datora societății respective în baza unui contract), pentru a începe efectuarea plăților aferente materialelor livrate”.

Procurorii DNA mai arată că, ulterior, procentul cerut a fost micşorat la 4%, stabilindu-se ca tranșele de bani să le fie achitate directorilor, de regulă, după efectuarea plăților. „În baza acestei înțelegeri, în perioada 13 februarie – 21 martie 2013, cei doi directori au primit, în trei tranșe, suma totală de 148.800 lei. Banii i-au fost remiși lui Mavrodin Dan, o parte din aceste sume fiindu-i date apoi lui Voicu Ion”, a mai arătat DNA.

Potrivit anchetatorilor, la 25 februarie 2013, Gărduş a primit de la reprezentantul aceleiași firme 5.000 lei, „ca urmare a unei pretinderi anterioare, în scopul de a nu exercita unele atribuții de serviciu ce ar fi avut consecințe negative asupra derulării contractelor încheiate de RADET București cu respectiva societate”.

La 22 ianuarie 2013, Gărduș a primit încă 50.000 lei, prin intermediul aceleiași persoane, „de la reprezentantul altei societăți comerciale care avea contracte cu RADET București, după ce, anterior condiționase continuarea implementării contractelor de primirea acelei sume de bani”.

„În același scop, al derulării în bune condiții a contractului, învinuitul Gărduș Ovidiu i-a pretins reprezentantului acestei ultime societăți comerciale să efectueze plata cazării în cuantum de circa 1.000 euro, pentru două camere duble la un hotel din Paris, cu ocazia unei excursii pe care învinuitul împreună cu alte persoane intenționau să o facă în luna aprilie 2013. Deși cererea fusese acceptată, excursia nu a mai avut loc din cauza inițierii prezentei anchete penale”, a mai afirmat DNA.

La 22 martie, anchetatorii au făcut percheziţii la RADET şi la sediile unor firme, printre care şi societatea de construcţii Erbaşu, precum şi la locuinţele unor persoane din Bucureşti, Ilfov şi Giurgiu. Atunci au fost ridicate contracte, documente de plată, facturi şi devize de lucrări şi sume de bani.