MOTIVAREA ARESTĂRII lui Nicuşor Constantinescu: A fugit pentru a se sustrage judecăţii

Magistraţii de la Tribunalul Bucureşti, care au decis din nou arestarea preventivă a preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, susţin că acesta sfidează intenţionat organele judiciare. Mai mult, în motivarea arestării se arată că Nicuşor Constantinescu poate fi tratat şi în România, chiar sub pază.

31 iul. 2014, 08:18
MOTIVAREA ARESTĂRII lui Nicuşor Constantinescu: A fugit pentru a se sustrage judecăţii

În motivarea deciziei de arestare preventivă, se arată că preşedintele CJ Constanţa a încălcat intenţionat şi cu reacredinţă deciziile anterioare ale instanţelor.

„Începând cu data de 02.07.2014, a încălcat obligaţiile impuse de măsura controlului judiciar, la dosarul cauzei nu există dovada că inculpatul se află într-o unitate spitalicească din SUA, toate aceste elemente dovedesc că inculpatul a fugit în scopul de a se sustrage de la judecată”, se arată în textul motivării.

Bazându-se inclusiv pe înregistrările video în care Constantinescu apare ca luând masa la un restaurant în Statele Unite, magistraţii nu cred că există considerente medicale solide care să justifice prelungirea şederii acestuia în SUA.

„La dosarul cauzei nu există vreun înscris care să emane de la un medic, prin care să se constate în mod neechivoc necesitatea imperativă ca inculpatul să rămână pe teritoriul SUA în vederea efectuării tratamentului medical. Fără a nega gravitatea bolii de care suferă inculpatul, inculpatul are de altfel posibilitatea de a primi îngrijiri inclusiv în reţeaua publică de sănătate, sub pază”, se spune în motivare.

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au admis miercuri cererea DNA de emitere a unui nou mandat de arestare preventivă în lipsă, pentru o perioadă de 30 de zile, pe numele preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu.

Tribunalul Bucureşti a emis un al doilea mandat de arestare preventivă pentru Nicuşor Constantinescu, aflat în SUA la tratament, după ce a fost operat de cancer la prostată. Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată.

Tribunalul Bucureşti a mai luat o decizie similară şi pe 23 iunie, dar aceea a fost anulată recent de Curtea de Apel Bucureşti.

Demersul procurorilor vine după ce judecătorii au stabilit că Nicuşor Constantinescu avea dreptul să părăsească teritoriul României până la data de 1 iulie 2014.

Şeful CJ Constanţa se află în prezent pe teritoriul SUA, unde a suferit o intervenţie chirurgicală, după ce a fost diagnosticat cu cancer la prostată. El nu s-a întors în România la data stabilită de autorităţile judiciare, motivând că nu se poate deplasa.

În 27 mai, Nicuşor Constantinescu a fost trimis în judecată, sub control judiciar, de DNA, în dosarul în care este acuzat că a împiedicat efectuarea unor controale ale Curţii de Conturi şi că nu a respectat dispoziţiile legale care îl obligau să procedeze la emiterea, respectiv la prelungirea a 11 certificate de urbanism şi a autorizaţiilor de construire a unor centrale şi generatoare eoliene.