Trompetistul trupei Vunk, reţinut de DIICOT într-un dosar de cămătărie

Dan Nicolau, trompetistul trupei Vunk, a fost reținut de procurorii DIICOT într-un dosar de cămătărie, au declarat, pentru AGERPRES, surse judiciare.

RomaniaTV.net
13 oct. 2017, 12:04
Trompetistul trupei Vunk, reţinut de DIICOT într-un dosar de cămătărie

Procurorii DIICOT au efectuat joi 29 de percheziții domiciliare pe raza municipiului București și a județelor Ilfov și Prahova, la persoane bănuite de constituirea de grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de camătă, înșelăciune, deturnarea licitațiilor publice și spălare de bani.

Printre cei vizați de ancheta procurorilor se află un executor judecătoresc, un avocat, dar și trompetistul Dan Nicolau.

Potrivit anchetatorilor, gruparea era condusă de un om de afaceri, care oferea bani cu împrumut unor persoane aflate de regulă într-un impas financiar de moment. Pentru a crea o presiune psihică asupra debitorilor, sumele de bani oferite cu dobândă erau înscrise în contracte de împrumut cu sau fără garanție imobiliară, ce puteau fi puse în executare silită.

Din cercetări a reieșit că, în perioada 2014 — 2016, membrii grupării au acordat împrumuturi bănești mai multor persoane, percepând în mod nelegal dobânzi săptămânale sau lunare și primind de la debitori drept garanție autoturisme de lux sau imobile.

De asemenea, pentru a îngreuna o eventuală anchetă, membrii grupării au ales să „mascheze” activitatea de cămătărie prin încheierea unor acte notariale de împrumut, în care debitorii erau convinși să semneze pentru sume mai mari decât cele primite efectiv, incluzând astfel dobânda ascunsă ce trebuia plătită.

Membrii grupării executau silit debitorii imediat după expirarea termenului foarte scurt de restituire a sumelor împrumutate, scopul nefiind acela de a recupera sumele împrumutate și dobânzile aferente, ci de a obține proprietățile puse garanție. A fost nevoie, astfel, de atragerea în circuitul infracțional a unui executor judecătoresc, care se ocupa cu vânzarea ilegală a imobilelor la licitații publice.

„Astfel, se poate observa o ascensiune fulminantă a executorului judecătoresc în cadrul grupului infracțional organizat, după momentul aderării sale acesta ajungând în eșalonul decizional, erijându-și, în unele cazuri, chiar rol de coordonator, având ultimul cuvânt în ceea ce privește oportunitatea sau necesitatea unor acțiuni sau inacțiuni menite să apere interesele grupului infracțional organizat. Prin cunoștințele sale juridice și calitatea sa de executor judecătoresc a condus gruparea infracțională organizată la un alt nivel de realizare a câștigurilor, respectiv de la procente din suma împrumutată (de cele mai multe ori mai mici decât suma împrumutată efectiv), la câștiguri însemnate (obținerea unor profituri de peste 300%), prin punerea în executare silită a contractelor de împrumut, respectiv scoaterea la licitație publică, deturnarea acestor licitații publice și adjudecarea prin intermediari a unor imobile aparținând debitorilor la prețuri de cel mult 30% din valoarea de piață”, susțin anchetatorii.