Trudeau, primit la Casa Albă de Trump. Subiectul principal: viitoarele relaţii economice între Otawa şi Washington

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, l-a primit luni după-amiază pe prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, pentru o sesiune de discuţii la Casa Albă.

13 feb. 2017, 19:40
Trudeau, primit la Casa Albă de Trump. Subiectul principal: viitoarele relaţii economice între Otawa şi Washington

Preşedintele Trump l-a primit pentru discuţii la Casa Albă pe carismaticul premier Justin Trudeau. Primul subiect inclus pe agenda discuţiilor bilaterale are legătură cu viitoarele relaţii economice dintre Ottawa şi Washington, după ce Trump a adoptat o politică economică mai protecţionistă şi a cerut renegocierea tratatului NAFTA de liber-schimb cu Canada şi Mexicul.  Acestea sunt primele discuţi purtate de Trudeau şi Trump după ceremonia de învestire a noului lider de la Casa Albă.

Trudeau îşi va începe vizita de patru ore la Casa Albă cu o întâlnire privată alături de preşedintele Donald Trump. Apoi, consilierii celor doi lideri se vor alătura discuţiei înainte de un prânz de lucru, urmat de o conferinţă de presă, programată să înceapă în jurul orei locale 14.00 (21.00 ora României).

De asemenea, prim-ministrul canadian este al treilea lider străin primit de noul preşedinte republican – după premierul britanic Theresa May şi cel japonez, Shinzo Abe.

Justin Trudeau a a promis să discute cu “francheţe şi respect” cu noul ocupant al Casei Albe. “Canada va rămâne întotdeauna fidelă valorilor sale, care ne-au făcut o ţară extraordinară, un loc de deschidere şi respect”, a subliniat el vineri la Yellowknife, potrivit news.ro.

Legăturile economice dintre cele două ţări imense, care au cea mai lungă frontieră din lume între cele două state, sunt extrem de importante: trei sferturi dintre exporturile canadiene sunt destinate vecinului sudic, iar Canada este principala destinaţie de export pentru 30 de state americane.

Renegocierea tratatului NAFTA de liber-schimb cu Canada şi Mexicul se anunţă un subiect delicat în cadrul întâlnirii de la Casa Albă. Executivul american este evaziv în legătură cu direcţia pe care vrea să o dea negocierilor.

Citeşte şi Un oficial german îndeamnă statele UE la prudenţă în ceea ce priveşte „acordurile speciale” cu SUA

Susţinător fervent al liberului-schimb, premierul canadian a avertizat în campania electorală americană în legătură cu izolarea şi protecţionismul, informează news.ro.

Un alt subiect dificil se anunţă schimbarea climatică. Trump s-a înconjurat de figuri sceptice în privinţa încălzirii globale, în timp ce Trudeau a militat pentru măsuri care să contracareze fenomenul şi a semnat cu entuziasm Acordul Climatic de la Paris.

Dacă premierul canadian nu a comentat direct decretul lui Trump privind imigraţia, suspendat în prezent de justiţie, el a anunţat că Ottawa îi va primi “pe cei care fug de persecuţie, teroare şi război”, indiferent de credinţa lor.