Trump i-a cerut lui Pompeo să monitorizeze atent cazurile de expropriere şi de ucidere a fermierilor albi

Preşedintele american Donald Trump a declarat miercuri că i-a cerut secretarului de stat Mike Pompeo "să studieze îndeaproape situaţia din Africa de Sud, confiscările de ferme'' şi numeroasele cazuri de ucidere a unor fermieri albi.

23 aug. 2018, 07:09
Trump i-a cerut lui Pompeo să monitorizeze atent cazurile de expropriere şi de ucidere a fermierilor albi

„I-am cerut secretarului de stat Pompeo să studieze îndeaproape situaţia din Africa de Sud, confiscările de ferme, exproprierile şi uciderea în masă a fermierilor”, a scris Trump într-un mesaj difuzat pe Twitter.

Preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa a anunţat la 1 august că Congresul Naţional African (ANC, la conducere) intenţionează să modifice constituţia pentru a permite exproprierea fără compensaţie, deoarece albii deţin încă o mare parte din teritoriul Africii de Sud la mai mult de două decenii de la încheierea apartheidului.

Mesajul difuzat de Trump pare să fie un răspuns la informaţii difuzate miercuri de Fox News cu privire la problema terenurilor din Africa de Sud şi uciderea fermierilor albi, potrivit Agerpres.

Departamentul de Stat nu a comentat în legătură cu anunţul făcut de Ramaphosa. De la sfârşitul apartheidului în 1994, ANC a urmat un model „vânzător dispus, cumpărător dispus”, în cadrul căruia guvernul cumpără ferme deţinute de albi pentru a le redistribui cetăţenilor de culoare.

Banca de stat din Africa de Sud a declarat luni că planul care permite statului să preia terenuri fără compensaţie ar putea cauza deficite care ar putea costa guvernul 2,8 miliarde dolari, dacă drepturile băncii în calitate de creditor nu sunt protejate, potrivit Agerpres.

Mesajul lui Trump survine la câteva zile după ce s-a anunţat că soţia sa, Melania, va călători în Africa în octombrie, fiind prima vizită solo efectuată în străinătate de Prima Doamnă a SUA.

În ianuarie, Africa de Sud a protestat pe lângă ambasada americană de la Pretoria după afirmaţii jignitoare făcute de referitoare la ţări din care provin unii imigranţi, în special din Africa şi Haiti.

Ministerul de Externe al Africii de Sud a numit remarcile, făcute potrivit unor surse în cadrul unei reuniuni privind legislaţia imigraţiei, „brutale şi ofensatoare” şi a apreciat că negarea ulterior a acestor afirmaţii de către Trump nu a fost categorică