Trump nu renunţă la ridicarea unui zid împotriva imigranţilor. Mexicul începe să îşi caute noi parteneri comerciali

Mexicul va căuta acorduri comerciale cu alte state după amenințările președintelui american Donald Trump de a taxa exporturile mexicane către SUA, a declarat, într-un interviu pentru DPA, ministrul mexican de externe, Luis Videgaray.

20 feb. 2017, 07:15
Trump nu renunţă la ridicarea unui zid împotriva imigranţilor. Mexicul începe să îşi caute noi parteneri comerciali

„Obiectivul nostru principal este ca Mexicul să fie mai apropiat de restul lumii”, a spus Videgaray în interviul realizat sâmbătă, la Frankfurt, după o reuniune a miniștrilor de externe din G20 în Germania.

Mexicul caută să semneze acorduri cu Uniunea Europeană, precum și cu Argentina și Brazilia.

Donald Trump a anunțat intenția de a construi un zid de-a lungul graniței sudice a SUA și de a introduce o taxă pe importurile din Mexic pentru a plăti lucrările. Anunțul a nemulțumit puternic Mexicul și a dus la anularea, în ianuarie, a unei întâlniri între liderul de la Casa Albă și omologul său mexican Enrique Pena Nieto.

„Ne aflăm într-un moment decisiv. Deciziile pe care le vom lua în următoarele câteva luni vor dicta probabil felul în care Mexicul și SUA vor coexista în următoarele decenii”, a spus Videgaray. Nu există momentan nicio intenție de a reprograma întâlnirea dintre cei doi președinți și nici discuții privind planul de construire a zidului, a precizat el.

Citeşte şi Securizarea frontierelor SUA: Preşedintele Donald Trump vrea zid, poliţia vamală vrea gard la graniţa cu Mexicul

Renegocierea Acordului Nord-American de Liber Schimb (NAFTA) ar putea începe în iunie, a mai spus șeful diplomației mexicane, adăugând că unele schimbări sunt de dorit, de exemplu în zona comerțului online, care nu exista la momentul în care acordul a intrat în vigoare în 1994.

Trump a atacat în mod repetat NAFTA, care a creat una dintre cele mai mari zone de liber schimb, spunând că este cel mai prost acord comercial pe care l-au semnat vreodată SUA.

La începutul acestei luni, Videgaray s-a întâlnit cu secretarul de stat american Rex Tillerson, care ar urma să efectueze joi o vizită în Mexic.