Tu ştii ce este CENUŞA DIN ALIMENTE? Mănânci în fiecare zi

Dacă te uiți pe etichetele alimentelor, probabil vei observa că una dintre componente este… cenușa. Dar nu te gândi la rămășițele arderii lemnelor din gătar sau din sobă. Cenușa din alimente este un termen general care definește anumite substanțe din componență.

RomaniaTV.net
17 mart. 2016, 12:26
Tu ştii ce este CENUŞA DIN ALIMENTE? Mănânci în fiecare zi

Aceste substanțe, denumite generic, cenunșă, pot fi substanțe anorganice, precum mineralele. Numele cenușă definește totalul subsanțelor care rămân după ce căldura înlătură apa și substanțele organice, cum ar fi grăsimea sau proteinele.

Pe scurt, ea reprezintă conținutul procentual în substanțe minerale și impurități minerale dintr-un produs. Aceste substanțe nu ard și nu se evaporă, iar după calcinare fiecare mineral în parte este mai ușor de analizat.

Citeşte şi  9 alimente pe care ar trebui să nu le mai cumperi niciodată

Pentru multe produse alimentare, conținutul de cenușă este o caracteristică de calitate foarte importantă, permițând controlul respectării procesului tehnologic.

Cenușa poate include minerale esențiale, cum ar fi calciul sau potasiul, sau materiale toxice, cum ar fi mercurul. În general, orice aliment poate avea mai puțin de 5% cenușă în compoziție, dar unele alimente procesate pot ajunge chiar și la 10%.

Citeşte mai mult pe ideisanatoase.ro