Tuberculoza reapare în lumea dezvoltată

Tuberculoza este considerată adesea o boală care a dispărut din lumea dezvoltată, însă Londra este capitala vest-europeană a bolii, în condițiile în care unele cartiere ale capitalei Marii Britanii au rate de incidență comparabile cu cele din Nigeria, Mali, Brazilia și Irak, relatează Financial Times.

RomaniaTV.net
24 mart. 2014, 15:20
Tuberculoza reapare în lumea dezvoltată

Tuberculoza nu respectă granițele naționale. Ea distruge viețile oamenilor și presupune costuri medicale imense. Potrivit Agerpres, în acest context, un proiect medical britanic (Find&Treat), înființat în anul 2005 de către un profesionist din domeniul medical (Al Story) și-a propus să-i descopere pe cei care ar putea să sufere de o infecție activă, să-i convingă să înceapă tratamentul și să se asigure că trec prin intervalul minim de șase luni.

Find& Treat este un serviciu mobil în cadrul căruia o furgonetă de culoare albă, purtând logo-ul National Health Service, cutreieră străzile Londrei, pentru a-i descoperi pe cei mai vulnerabili la tuberculoză.

Două evaluări independente au constatat că serviciul este nu doar extrem de eficient în raport cu costurile, dar și foarte bun în ceea ce privește reducerea costurilor tratamentului, în condițiile în care un tratament pentru tuberculoză costă de la 5.000 de lire sterline pentru cazurile „simple” la 250.000 de lire sterline pentru tulpinile rezistente la medicamente, așa-zise multidrog-rezistente (MDR).

Deși vehicule similare au mai fost folosite în Marea Britanie după cel de-Al Doilea Război Mondial, ele au fost treptat eliminate la sfârșitul anilor ’70 și la începutul anilor ’80, pe măsură ce prevalența TBC a scăzut. Factori cum sunt o dietă precară, epuizarea și traiul în locuințe aglomerate slăbesc sistemul imunitar, permițând tuberculozei să treacă de mecanismele de apărare ale organismului. Aceste aspecte fac ca tuberculoza să fie întâlnită în rândul populației imigrante, deși în cazul Marii Britanii, în 80% dintre situații este vorba de localnici sau de persoane care trăiesc în această țară de mai mult de doi ani.

Persoanele din fosta Uniune Sovietică prezintă o problemă particulară în acest sens, explică Fanny Voitzwinkler, de la Global Health Advocates din Bruxelles, în condițiile în care în cazul acestora există o probabilitate mai mare decât în rândul oricăror alte persoane din lume de a contacta tulpini rezistente. De asemenea, modalitățile de a trata tuberculoza în Europa de Est, insistând pe tratamentul în spital, mai degrabă decât pe îngrijirea ambulatorie au făcut ca de multe ori pacienții să evite să solicite ajutor, infectându-i pe alții cu tulpini MDR mai periculoase.

În acest sens, potrivit lui Voitzwinkler, unele țări europene, cum ar fi România, au o rată de succes mai mică în ceea ce privește tratamentul tuberculozei MDR decât țări cum ar fi Republica Democratică Congo. Ea se teme că situația s-ar putea înrăutăți în contextul în care Fondul global pentru combaterea SIDA, TBC și malariei se va concentra în mai mare măsură pe țările cu cele mai mici venituri.