Tudorel Toader: Arhiva SIPA, o pată pe obrazul justiției române. Vom promova o Hotărâre de Guvern pentru desecretizarea informaţiilor

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a publicat lista celor care au vizitat arhiva SIPA între 2007-2013, iar printre numele care apar pe aceasta figurând cel al Laurei-Iulia Scântei, vicepreşedinte al Senatului, şi cel al lui Horia Georgescu, fost şef al ANI. În 2013 s-a intrat o singură dată în arhivă, pe 13 decembrie, şi au avut acces: Florian-Teodor Andronache, Marius Ştef, Adrian Oltenaş, Nicolae Tiliban.

27 mai 2017, 18:30
Tudorel Toader: Arhiva SIPA, o pată pe obrazul justiției române. Vom promova o Hotărâre de Guvern pentru desecretizarea informaţiilor

După acest prim pas, ministrul anunță, sâmbătă seara, că vor urma încă doi pași. „Arhiva SIPA – o pată pe obrazul justiției române!

Citeşte şi: Cine sunt cei care au intrat în arhiva SIPA

pasul 2 – promovăm o Hotărâre de Guvern pentru desecretizarea informațiilor,

pasul 3 – comisia își începe activitatea, respectând dispozițiile legale,distincțiile dintre viața privată, secretele de serviciu, respectiv secretele de stat !”, e mesajul lui Tudorel Toader pe pagina de Facebook.

În plus, Toader a anunțat că ”vom avea grijă” și pentru desecretizarea secretelor de stat pentru care trebuie întrunit CSAT-ul.

Citeşte şi: Tudorel Toader: Ar fi păcat să distrugem arhiva SIPA. Sunt mult mai multe vizite în arhivă, le vom desecretiza

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a declarat joi, la Parlament, că ar fi „păcat” să fie distrusă arhiva SIPA, deoarece reprezintă un segment din istoria „mai plăcută sau mai puţin plăcută” a Justiţiei. El a susţinut că va face „un fel de CNSAS”, format din oameni care au acces la secrete de stat, pentru a restitui documentele celor de la ANP, necesare dovedirii dreptului la pensie.