Tudorel Toader, atac dur la procurorul general: Nu mă surprinde că e în eroare. E o problemă de cunoştere de ştiinţă de carte

Publicat: Duminică, 16 Septembrie 2018 21:17 // Actualizat: Duminică, 16 Septembrie 2018 22:43 // Sursa: romaniatv.net

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, duminică seară, că sistemul judiciar din România se află într-un moment în care ies la suprafaţă deficienţele majore în funcţionarea acestuia, amintind că în urmă cu peste un an a spus că justiţia scârţâie din toate încheieturile.

"Suntem în perioada în care ies la suprafaţă deficienţele majore în funcţionarea sistemului judiciar din România. Numai dacă suntem în stadiul de a cunoaşte realitatea, putem lua măsurile necesare pentru îmbunătăţirea situaţiei actului de justiţie. Acum un an şi ceva de zile când spuneam că justiţia scârţâie din toate încheieturile, unii m-au crezut, alţii probabil că nu m-au crezut, dar între timp cred că lumea începe să vadă faptul că justiţia lui 2018 într-o ţară europeană nu este justiţia aceea de natură să garanteze, să apere drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor", a spus Toader la România TV.

Făcând referire la protestul de duminică al magistraţilor, în faţa Curţii de Apel Bucureşti, şi la mesajul de susţinere a acestora transmis de către procurorul general, Augustin Lazăr, ministrul Justiţiei a afirmat că magistraţii au un rol constituţional bine definit, acela de interpretare şi aplicare a normelor juridice, iar procurorul general se află într-o gravă eroare când afirmă că justiţia îşi poate îndeplini rolul de menţinere a echilibrului puterilor de stat.

Citeşte şi:  Toader: Procurorul general se află într-o gravă eroare, plasând justiţia, una dintre cele trei puteri, în afara puterilor statului

"Prin intermediul CSM, magistraţii (procurori sau judecători) avizează consultativ modificările la legile justiţiei. Vorbim de separarea puterilor de stat, vorbim de competenţele partajate dintre trei puteri ale statului. Fără a face o analiză pe fond a celor exprimate de către protestatari, m-aş referi la mesajul de susţinere transmis de procurorul general. Eu am spus deja, printr-un mesaj lansat în spaţiul public, că procurorul general se află într-o gravă eroare. Am vorbit de eroare şi nu de necunoaşterea legii şi a competenţelor constituţionale. Procurorul general ne spune că justiţia a ajuns într-un stadiu de maturitate şi că îşi poate îndeplini rolul de menţinere a echilibrului puterilor de stat. Este o afirmaţie cât se poate de falsă, de greşită, pentru că echilibrul trebuie menţinut între cele trei puteri ale statului şi nu poţi fi judecător în propria cauză. Nu poate o putere să le judece pe celelalte două. De aceea avem o instanţă de contencios constituţional; dacă una dintre puteri iese din limitele constituţionale, dacă se realizează un dezechilibru între puteri, atunci singura abilitată, potrivit Constituţiei, este CCR de a soluţiona conflicte juridice de natură constituţională între puterile statului", a explicat ministrul Justiţiei.

Tudorel Toader nu s-a arătat surprins de atitudinea procurorului general. "Acum eu am spus ca este intr-o grava eroare, dar va pot spune ca nu ma surprinde. Eram la CSM cand faceam evaluarea procurorului sef de la DNA si procurorul general imi spunea ca noi avem un regulament la CSM si ala trebuia sa stea la baza evaluarii. Daca un jurist, procuror general pune in balanta un regulament si o lege si spune ca trebuie aplicat regulamentul e clar. Ce sa-i spui celui de la DIICOT care a facut un rechizitoriu de 1000 de pagini si in 2000 a aratat el cat drept constitutional cunoaste si a examinat deciziile CCR spunand ca nu sunt bune. Ele sunt obligatorii. Numai in stiinta poti sa emiti o parere, ce pot sa le mai spun eu procurorilor de la judecatoria Brasov care mi-au cerut sa suspend aplicarea deciziilor CCR. E o problema de cunostere de stiinta de carte. Am dat un exmplu de jos, de la judecatorie, de la DIICOT si al procurorului general. Ne exprimam optimismul, toti avem de iunvatat, sa speram ca in locul nostru vor venii alti mai buni".


3 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Augustin Lazăr DIICOT Ministerul Justiţiei Tudorel Toader
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
17 sep 13:08
Răspunde | Votează email -1 email
adela
Pai lazar e un tractorist platit de bruxelles. Normal ca nu trebuie sa cunoasca legea, "el reprezinta legea".
17 sep 08:50
Răspunde | Votează email -1 email
costica alexa
Lazar este unealta si debiteaza ce primeste in plic, este greu sa destructurezi kktul porcului creat de abjectul bas-traian ;Statul Mafiot;.
17 sep 08:47
Răspunde | Votează email 1 email
Mihai
tuDorele, s-a vazut cata carte stii acum cateva luni, cand ai facut un raport plin de greseli gramaticale si cu bazaconii juridice inventate de tine in lipsa de cunostinta de carte, dar cu mult servilism si pupincurism bolsevic ce te caracterizeaza.O scursura bolsevica incompetenta si agramata are tupeul sa spuna despre altii magistrati ca nu stiu carte.Numai cu pupincurismul ai ajuns la Universitaea din Iasi, si acum ministru de doi lei. Au fost in politica smecheri mai mari ca tine si-au luat-o in mana - vezi Bombonel, pe cand tu, un bufon silos, o sa ti-o iei cu varf si indesat.
1
EUR
4.6975
RON
20 Jan
noapte 0 °
zi 4 °
Ultimele joburi adaugate
24 H