Tudorel Toader: „CEDO nu a cerut recurs compensatoriu”

Tudorel Toader a declarat că s-a afirmat de multe ori că CEDO urmează să condamne România pentru condițiile din penitenciare, însă acestea au fost declarații false, pentru că țara noastră nu a fost condamnată. Toader a mai spus că discursul privind CEDO era doar justificarea legii recursului.

20 ian. 2019, 17:31
Tudorel Toader: „CEDO nu a cerut recurs compensatoriu”

„Lucrul pe care-l știm cu toții, unii nu-l recunosc, faptul că Instanța Europeană, Curtea Europeană nu a cerut României să emită o lege a recursului compensatoriu. S-a reluat de multe ori afirmația: Dacă nu dăm o lege, România riscă o condamnare de 85 de milioane de euro. Nici vorbă, nu am fost, nu este. Curtea Europeană ce a spus? În termen de 6 luni să facem o foaie de parcurs prin care să arătăm graficul pe care îl avem în vedere pentru a rezolva problemle din penitenciare. Aceste afirmații au fost folosite pentru justificarea legii recursului compensatoriu, o lege inițiată de guvernul tehnocrat. Apoi, CSM, în componența anterioară, a propus schimbarea – în loc de 3 zile câștigate la liberare condiționate să fie 3 zile ca fiind executate. Mai mult, PNl, USR, Opoziția care critică legea a fost foarte vocală în a o susține”, a declarat ministrul Justiției, Tudorel Toader, la România TV. 

Toader a mai spus că atunci când legea a juns la președinte pentru promulgare, Iohannis nu „și-a pus problema dacă este oportună sau nu”.

„Acum îi vedem efectele. Eu repet și îmi asum ce fac eu și ministerul justiției și nu ce fac alții în legătură cu reglementările pentru că avem competențe partajate. Am văzut parcursul legislativ, am vorbit cu doamna premier, cu Admnistrația penitenciarelor, am făcut o nouă evaluare și vom decicde mâine ce e de făcut. Sunt mai multe variante, dar nu pot avansa eu varianta finală. E important să aflăm adevărul cum e din prcatica judiciară, din procesul legislativ”, a mai spus Toader.

Ministrul Justiției Tudorel Toader este așteptat să îi prezinte premierului Viorica Dăncilă, luni dimineața, o analiză cu privire la recursul compensatoriu și efectele sale, dar și propunerile legislative pe care le are. Toader a anunțat întâlnirea cu Dăncilă într-o declarație de presă.

Ministrul Justiţiei a avut miercuri o întâlnire cu Viorica Dăncilă pe tema Legii recursului compensatoriu şi a consecinţelor acesteia, după scandalul generat de crima de la Mediaş comisă de un recidivist.

După discuţia cu premierul, Tudorel Toader a precizat că Legea recursului compensatoriu a fost promovată de Guvernul tehnocrat, a fost votată şi de parlamentari USR şi PNL, iar preşedintele a promulgat-o fără să o atace la CCR. Toader a precizat că, în urma întâlnirii pe care a avut-o cu premierul Viorica Dăncilă, va face o evaluare a consecinţelor legii, iar luni dimineaţă îi va prezenta şefei Guvernului propuneri legislative şi non-legislative. 

„Problema supraaglomerării penitenciarelor trebuie să fie rezolvată în acord cu standardele europene. Adevărul trebuie să fie cunoscut, trebuie să fie scos la suprafaţă pentru a cunoaşte stare de fapt, pentru a cunoaşte, pentru a şti când şi ce măsuri trebuiesc luate pentru îndreptarea lucrurilor, a stării de fapt”, a afirmat Tudorel Toader.

„Legea privind recursul compensatoriu a fost iniţiată de către Guvernul tehnocrat, a fost avizată favorabil de către Consiliul Superior al Magistraturii în componenţa anterioară, care însă a propus schimbarea naturii juridice a reglementării. Legea a fost susţinută şi votată inclusiv de către parlamentarii PNL şi USR, legea a fost promulgată de către preşedintele României, fără să o critice la Curtea Constituţională. Legea a fost criticată în controlul anterior intrării în vigoare, în controlul a priori, însă obiecţiile de neconstituţionalitate au fost respinse”, a declarat ministrul Justiţiei.

Tudorel Toader a precizat că, din statistica primită de la Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), rezultă: scăderea populaţiei penitenciare; scăderea numărului celor condamnaţi care au beneficiat de liberare condiţionată; scăderea numărului celor care revin în penitenciar după ce au beneficiat de liberare condiţionată; o scădere generală a stării de recidivă.

„În anul 2014 au fost liberaţi condiţionat 11.392 de condamnaţi, în anul 2018 au fost liberaţi condiţionat 8.859 de deţinuţi. Deci de la 11.392 – 2014, 8.859 în 2018. Numărul celor care revin în penitenciar după liberare condiţionată spuneam că este în scădere. Dacă luăm comparativ acelaşi an 2014, observăm că au revenit în penitenciar 3.598 de deţinuţi liberaţi condiţionat, faţă de 2018 când au revenit în penitenciar 448 de liberaţi condiţionat. Acuma, din totalul celor care, într-un fel sau altul, au beneficiat de prevederile legii privind recursul compensatoriu, statistica oficială a ANP-ului ne arată că 5,02 la sută au revenit în penitenciar. 5,02 la sută au revenit”, a spus Tudorel Toader.

Ministrul Justiţiei a ţinut să menţioneze că autorul crimei de la Mediaş, care a redeschis discuţia pe tema efectelor legii,  nu face parte din cei care au fost eliberaţi în baza recursului compensatoriu.
 
„O precizare: autorul faptei de la Mediaş nu face parte din categoria celor care au beneficiat de prevederile legii privind recursul compensatoriu”, a afirmat el.
 
Toader a declarat că, în urma întâlnirii pe care a avut-o miercuri cu premierul Viorica Dăncilă, în zilele următoare Ministerul Justiţiei va face analiză generală a dinamicii fenomen infracţional, o nouă evaluare a datelor statistice oferite de ANP privind beneficiarii legii recursului compensatoriu, o analiză a cauzalităţii, structura, consecinţele faptelor comise de către beneficiarii legii.

„Astăzi, am avut o întrevedere cu doamna prim-ministru privind legea recursului compensatoriu, privind procesul legislativ şi consecinţele acestei legi. În zilele următoare, vom face o analiză generală a dinamicii fenomenului infracţional, vom face o nouă evaluare a datelor statistice oferite de către ANP privind beneficiarii prevederilor legii recursului compensatoriu, vom analiza cauzalitatea, structura, consecinţele faptelor comise de către beneficiarii legii privind recursul compensatoriu”, a explicat el.

„Luni dimineaţă, vom avea o întrevedere cu doamna prim-ministru, îi voi prezenta rezultatele acestei evaluări, propuneri legislative şi non-legislative care pot fi luate. După discuţia cu domnia sa, vă voi comunica măsurile pe care le vom decide a fi luate, repet, măsuri legislative şi non-legislative”, a încheiat Tudorel Toader.