Tudorel Toader, despre demisie: „Nu mă retrag. Sigur că pot fi remaniat”. Ministrul, susţinut puternic de ALDE

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, pune punct speculaţiilor cu privire la o eventuală retragere a sa din funcţia de ministru, înainte ca PSD să anunţe rezultatul evaluării.

23 oct. 2018, 15:09
Tudorel Toader, despre demisie: „Nu mă retrag. Sigur că pot fi remaniat”. Ministrul, susţinut puternic de ALDE

„Nu mă retrag. Sigur că pot fi remaniat. Sunt la Ministerul Justiţiei şi mâine fac public raportul de evaluare a procurorului general”, a afirmat Tudorel Toader, într-un mesaj transmis Antena 3.

Vicepreședintele ALDE Varujan Vosganian a declarat marți, la Parlament, că formațiunea liberal-democrată apreciază activitatea lui Tudorel Toader, și că respectă dreptul PSD de a îl evalua pe ministru pentru că portofoliul Justiției revine formațiunii social-democrate.

„Nu dorim să ducem lucrurile mai departe decât ele sunt. ALDE a avut o opțiune clară în vederea selectării dlui Toader ca ministru al Justiției. ALDE l-a susținut tot timpul pe dl Toader ca ministru al Justiției și a colaborat cu dânsul. În același timp, poziția de ministru al Justiției în cortexul guvernamental aparține PSD, de aceea noi avem două poziții care sper să nu fie contradictorii. Pe de-o parte, apreciem prestația dlui Tudorel Toader, pe de altă parte respectăm atributul PSD de a-și evalua miniștrii pe locurile pe care dânșii le-au avut în repartiție”, a declarat, marți, la Parlament, vicepreședintele ALDE, Varujan Vosganian, întrebat dacă partidul din care face parte îl susține în continuare în funcție pe ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, afirmă că, într-o lume normală, este inadmisibil ca preşedintele să aştepte demisia ministrului Justiţiei pentru proiecte de acte normative care nu au fost iniţiate, elaborate sau promovate de către Ministerul Justiţiei.

„Într-o lume normală, este inadmisibil ca Preşedintele Republicii să aştepte demisia Ministrului Justiţiei pentru proiecte de acte normative care nu au fost iniţiate, elaborate sau promovate de către Ministerul Justiţiei – mă refer la modificările aduse Codului penal şi Codului de procedura penală! Rămâne valabil ceea ce afirmăm şi în cursul zilei de ieri – este preferabil că întâi să ne documentăm apoi să vorbim!”, a scris Tudorel Toader pe Facebook. 
 
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, după opinia critică a Comisiei de la Veneţia privind codurile penale şi legile justiţiei, că ministrul Justiţiei şi-a compromis definitiv credibilitatea acesta fiind un motiv întemeiat pentru a-şi prezenta demisia din funcţie.