Tudorel Toader, despre pragul abuzului în serviciu: Autorii excepţiei de neconstituţionalitate nu s-au referit la prag

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat la România TV că judecătorii CCR au analizat excepţia de neconstituţionalitate, care s-a referit la lipsa de claritate a textului, dar nu la pragul abuzului în serviciu.

10 apr. 2017, 19:56
Tudorel Toader, despre pragul abuzului în serviciu: Autorii excepţiei de neconstituţionalitate nu s-au referit la prag

„Eu vă spun cum este textul astăzi, de când se publică decizia CCR dispare formula aceea şi în locul ei devine obligatorie decizia CCR, care spune că funcţionarului îi reproşezi un abuz în serviciu dacă îşi încalcă o obligaţie de serviciu, a picat formula aia cu „defectuoasă”. În momentul în care decizia CCR a fost publicată în MO a picat sintagma defectuos. În momentul acela decizia e general obligatorie pentru toată lumea, ceea ce înseamnă şi pentru mine şi pentru dumneavoastra şi pentru procuror. Din momentul în care decizia a fost publicată în MO; procurorul care reproşează un abuz în serviciu nu se mai uită la „defectuos”, ci la ce a spus CCR în decizie. Din momentul în care ai codul adaptat constituţiei prin decizia CCR nu mai e treabă de legiferare, e treaba judecătorului cu interpretarea legii”, spune Tudorel Toader.

Despre prag la abuzul în serviciu

„Este o regulă generală. Judecătorul nu vorbeşte neîntrebat. Judecătorul constituţional nu dezleagă probleme cu privire la care n-a fost întrebat, nu dă decizii la probleme care n-au format excepţii de neconstituţionalitet. Autorii excepţiei de neconstituţionalitate s-au referit la lipsa de claritate a textului, dar nu la prag. Judecătorii constituţionali au analizat critici, jurisprudenţă, rapoartele comisiei de la veneţia şi au spus „sintagma e neclară, trebuie ca funcţionarului să i se reproşeze neîndeplinirea unei atribuţii”. Fără prag. Vă repet şi vă rog să fiţi de acord şi dacă nu veţi fi tot am dreptate.CCR s-a referit la „defectuos”, judecătorii au spus „da, e neconstituţională sintagma asta”. Paragraful ăla n-a făcut obiectul excepţiei, eu am spus şi repet, a pune pragul e problemă de politică penală. Obiectul meu de reglementare în acest moment e punerea de acord a codului penal strict cu decizia CCR”, a explicat ministrul Justiţiei.

Citeşte şi: Tudorel Toader: Nu mi se pare corect ca cel care face denunţul să scape şi de dosar penal, şi de civil