Tudorel Toader, după declaraţiile lui Augustin Lazăr: Ministerul nu interferează în activitatea de urmărire penală

Tudorel Toader, ministerul Justiţiei, susţine că proiectul privind modificarea legilor justiţiei preia "regula de rang constituţional, potrivit căreia, procurorii îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului justiţiei". Toader a precizat că ministrul nu interferează în activitatea de urmărire penală.

09 dec. 2017, 13:45
Tudorel Toader, după declaraţiile lui Augustin Lazăr: Ministerul nu interferează în activitatea de urmărire penală

„Proiectul de lege preia regula de rang constituţional, potrivit căreia procurorii îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului justiţiei. Ministrul justiţiei nu interferează în activitatea de urmărire penală, însă poate să întrebe, de exemplu, cum se explică faptul că faţă de un demnitar se începe urmărirea penală, demnitarul este suspendat din funcţie, apoi, o lungă perioadă de timp nu se mai efectuează niciun act de urmărire penală”, a declarat Tudorel Toader la Antena 3.

Precizările vin în contextul în care Augustin Lazăr a declarat, vineri, că modificările aduse legilor justiţiei sunt menite să slăbească independenţa procurorilor, precizând că o consultare a Comisiei de la Veneţia este obligatorie şi că are pârghiile legale pentru a încerca împiedicarea adoptării actelor.

„Procurorii sunt invitaţi să dea seama într-un mediu care nu e judiciar. Am folosit această expresie pentru că o foloseşte nu numai redactorul acestui raport, ci o vedem noi din ceea ce vedem noi prin atacuri media şi alte acte care sunt evident neprietenoase procurorilor, cum ar fi aceea să scoatem cuvântul independent din textul legii privind statutul şi care într-o manieră subtilă, dar dubioasă a dorit evident să îndepărteze statutul procurorului de statutul de magistrat şi să-l ducă în zona Executivului”, a declarat, vineri, procurorul general al României, Augustin Lazăr.

Citeşte şi: Augustin Lazăr, atac la adresa comisiilor parlamentare: Inculpaţi de rang înalt vor discuţii în alt mediu în afară de cel judiciar