Sesizarea lui Tudorel Toader împotriva refuzului preşedintelui de a o revoca pe Kovesi, analizată de CCR pe 3 mai

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, s-a întâlnit luni cu premierul Viorica Dăncilă pentru a stabili forma sesizării la Curtea Constituţională (CCR) împotriva refuzului preşedintelui Klaus Iohannis de revocare a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi. Viorica Dăncilă a semnat documentul, a anunţat Tudorel Toader după întâlnire. Curtea Constituţională a anunţat că va discuta sesizarea pe 3 mai.

23 apr. 2018, 04:07
Sesizarea lui Tudorel Toader împotriva refuzului preşedintelui de a o revoca pe Kovesi, analizată de CCR pe 3 mai

UPDATE: Sesizarea Guvernului a ajuns la CCR, instituţia anunţând că o va analiza pe 3 mai.

Klaus Iohannis: Nu am emoţii privind sesizarea la CCR, nu poate fi vorba de un conflict instituţional

UPDATE Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că sesizarea formulată după refuzul preşedintelui Klaus Iohannis de a o revoca din funcţie pe şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, va ajunge în cursul zilei de luni la Curtea Constituţională a României (CCR).

„M-am întâlnit cu doamna premier, i-am prezentat proiectul de sesizare a Curţii Constituţionale, argumentele, conţinutul acelui proiect. Domnia sa a fost de acord, l-a semnat în prezenţa mea. În cursul zilei de astăzi, sesizarea ajunge la Curtea Constituţională”, a declarat Toader, după întâlnirea cu premierul Viorica Dăncilă. 

Sesizarea Curţii Constituţionale privind un conflict de natură constituţională între puterile statului nu poate fi înaintată decât sub semnătura preşedintelui, a premierului sau a preşedinţilor celor camere ale Parlamentului.

_______________

UPDATE Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a venit luni la Palatul Victoria, unde va avea o întâlnire cu premierul Viorica Dăncilă pentru a decide eventuala sesizare a CCR după refuzul preşedintelui Klaus Iohannis de a o revoca din funcţie pe Laura Codruţa Kovesi, procuror şef al DNA.

_______________

UPDATE Tudorel Toader a declarat, luni dimineaţa, că în funcţie de ce va discuta în cursul zilei cu premierul Viorica Dăncilă referitor la sesizarea CCR pe refuzul preşedintelui de a o revoca pe Kovesi, vor prelua, dacă este cazul, şi propuneri şi sugestii.

„Am dat o formă, un draft al sesizării, pe care o vom modifica, preluând o parte şi din raportul preşedintelui României. În funcţie de ce voi discuta cu doamna premier, dacă va fi cazul, vom prelua eventualele noi propuneri, sugestii. Nu este nemulţumirea mea pentru că eu nu am acţionat şi nu acţionez în nume personal, să am nemulţumiri personale. Cât priveşte conţinutul sesizării, cred că sunteţi convinse că nu pot să relatez în acest moment”, a declarat ministrul Justiţiei.

__________________

Tudorel Toader a declarat vineri că luni va avea o întâlnire cu premierul Viorica Dăncilă pentru a discuta şi a da „forma finală” sesizării care va fi depusă la Curtea Constituţională.

”Sesizarea Curţii este în lucru. Noi, la minister, i-am dat o formă pe care trebuie să o modificăm pentru că este normal să ne raportăm şi la raportul făcut de dânsul. Vom integra şi argumentele dânsului. Luni mă întâlnesc cu doamna prim-ministru, îi dau forma finală a proiectului de sesizare a CCR”, a afirmat Tudorel Toader. 

Ministrul Justiţiei a anunţat, după ce preşedintele a respins cererea de revocare a şefei DNA, că Ministerul Justiţiei va sesiza Curtea Constituţională cu privire la refuzul preşedintelui, apreciind că şeful statului „nu are abilitarea legală şi nici competenţele funcţionale de evaluare a activităţii profesionale şi manageriale desfăşurate de procurorul şef al DNA”.

Preşedintele Klaus Iohannis a comentat miercuri decizia de sesizare a Curţii Constituţionale după refuzul său de revocare a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, spunând că nu există niciun temei şi niciun conflict între Guvern şi preşedinte pentru sesizarea CCR. „Putem să înţelegem că ministrul Justiţiei este personal nemulţumit că nu i s-a acceptat propunerea de revocare, dar de aici şi până la un conflict constituţional este cale lungă”, a afirmat Iohannis.