Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a făcut cerere să devină notar public. Cine a semnat ordinul prin care este instituit postul

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a cerut admiterea în Uniunea Notarilor Publici, fără examen, la Iaşi, lucru permis întrucât are calitatea de fost judecător al Curţii Constituţionale, ministrul solicitând apoi suspendarea din Uniunea Notarilor, pentru a nu se afla în incompatibilitate. Ordinul prin care a fost pusă în aplicare decizia de admitere a solicitării lui Tudorel Toader, fiind instituit un post de notar la Iaşi pentru un judecător CCR, a fost emis o săptămână mai târziu, fiind semnat de secretarul de stat în Ministerul Justiţiei Nicolae Liviiu Popa.

RomaniaTV.net
03 sept. 2018, 10:45

Conform documentului prezentat de Ziare.com, solicitarea ministrului, datată 10 august 2018, a fost înregistrată la Uniunea Notarilor Publici în data de 13 august. Toader solicită ca, imediat după numirea în Uniunea Notarilor să fie suspendat din funcţia de notar având în vedere incompatibilitatea cu funcţia de ministru.

El invocă recenta modificare a Legii CCR, intrată în vigoare în luna iulie, potrivit căreia, „după încetarea mandatului ca urmare a expirării termenului pentru care a fost numit, judecătorul Curţii Constituţionale poate opta pentru intrarea în avocatură sau notariat, fără examen”.

Ulterior, în Monitorul Oficial, a fost publicat Ordinul de modificare a Ordinului ministrului Justiţiei 1940/C/2018 privind actualizarea posturilor de notar public destinate judecătorilor de la ICCJ pentru 2018, fiind invocată Adresa 6007 din 14.08.2018 a Uniunii Naţionale a Notarilor Publici prin care se solicită emiterea ordinului de modificare a numărului de posturi şi Hotărârea Consiliului Uniunii din 13.08.2018 „prin care se propune actualizarea numărului de posturi de notar public cu un post în localitatea Iaşi. circumscripţia Judecătoriei Iaşi. Camera Notarilor Publici Iaşi, destinat unui fost judecător al Curţii Constituţionale”.

Prin urmare, numărul de 2589 de posturi de notar public – din care 2427 de notari publici în funcţie, 162 de notari publici suspendaţi – se suplimentează cu două posturi vacante destinate judecătorilor de la ICCJ şi un post vacant destinat unui judecător al Curţii Constituţionale”.

Ordinul este datat 20 august 2018 şi este semnat de secretarul de stat Nicolae Liviu Popa.