Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a sesizat Inspecţia Judiciară cu privire la procurorul general Augustin Lazăr UPDATE

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a sesizat miercuri, în urma unei discuţii cu procurorul general Augustin Lazăr, Inspecţia Judiciară, în vederea verificării conduitei procurorului general în ceea ce priveşte reţinerea de a trimite documente comisiei de anchetă parlamentară privind alegerile din 2009, informează News.ro, citând surse din Ministerul Justiţiei.

RomaniaTV.net
16 aug. 2017, 06:25
Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a sesizat Inspecţia Judiciară cu privire la procurorul general Augustin Lazăr UPDATE

UPDATE.  Am discutat cu domnul procuror general (Augustin Lazăr — n.r.), am sesizat Inspecția Judiciară. Sesizarea redactată deja este înregistrată la Inspecția Judiciară. Am în vedere faptul că procurorul general s-a adresat plenului CSM cu întrebarea dacă trebuie sau nu să trimită respectivele documente la comisia parlamentară. Vă spuneam și vă repet: sunt convins că procurorul general știe sau ar trebui să știe atribuțiunile de serviciu și CSM nu este cel care îi spune unui procuror, simplu sau general, ce și cum trebuie să-și îndeplinească atribuțiunile de serviciu”, a declarat Tudorel Toader la Ministerul Justiției.

El a precizat că Augustin Lazăr ar fi trebuit să se adreseze Inspecției Judiciare și nu plenului CSM.

„O subliniere vreau să fac și o fac pentru că am văzut că pe unele posturi de televiziune, haideți să spun că nu se înțelege distincția necesară între a întreba Plenul CSM, a întreba cei 14 membri ai CSM cu privire la o problemă anume și cealaltă situație, de a te adresa (…) ca Inspecția Judiciară să sesizeze o anumită circumstanță, împrejurare. Prin urmare, faptul că procurorul general, în mod repetat, a întrebat CSM în legătură cu modul în care să procedeze, fapt pentru care, repet, consider că era neavenit, nu trebuie confundat cu faptul de a sesiza Inspecția Judiciară, care înseamnă o altă procedură, alte competențe, alte posibile consecințe juridice”, a susținut Tudorel Toader.

Citeşte şI: Procurorul general, către Toader: Nu există dispoziţii legale care să permită transmiterea dosarelor către comisia parlamentară

 
Întrebat despre discuția cu Augustin Lazăr, ministrul a răspuns că au vorbit despre solicitarea Comisiei parlamentare, făcându-și datoria de procedură. În opinia sa, nu ar fi adevărat că procurorul general nu ar pune la dispoziție documentele pe motiv că nu s-au fi făcut verificări în acel caz.

„Am discutat despre calea de urmat privind solicitarea Comisiei parlamentare. În mod evident, dânsul a relevat poziția pe care a avut-o și pe care și-o menține de a întreba încă o dată CSM din data de 30 august, probabil, ce este de făcut, dacă să trimită sau nu documentele. Eu mi-am făcut această datorie de procedură, pe de o parte, colegială, pe de altă parte a raporturilor specifice dintre ministrul Justiției și procurorul general al României, dar în același timp am sesizat Inspecția Judiciară pentru că, sigur, avem opinii diferite și nu cred ceea ce se vorbește în spațiul public, faptul că procurorul general nu pune la dispoziție documentele pentru că în realitate nu ar avea ce să pună la dispoziție. Nu cred că este adevărată afirmația din spațiul public și anume că procurorul general n-ar fi făcut nicio verificare în sensul de a stabili cine a fost prezent sau nu în seara alegerilor la imobilul unui anumit demnitar și că în felul acesta s-ar vedea că de fapt nu a făcut o anchetă efectivă”, a completat Toader.

UPDATE „Inspecţia Judiciară a fost sesizată în urma discuţiei ministrului cu procurorul general Augustin Lazăr”, au spus sursele citate.

Conform aceloraşi surse, discuţia celor doi oficiali a fost telefonică, procurorul general Augustin Lazăr fiind în concediu.

De asemenea, Inspecţia Judiciară a confirmat primirea sesizării din partea ministrului Tudorel Toader.

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei a declarat, miercuri, că va avea o discuţie cu Augustin Lazăr, după care va sesiza Inspecţia Judiciară referitor la refuzul procurorului general de a remite Comisiei parlamentare de anchetă o copie a dosarului privind alegerile din 2009. Toader va sesiza Inspecţia Judiciară.

„Voi avea o discuţie cu domnul procuror general Lazăr şi voi sesiza Inspecţia Judiciară pentru ca Inspecţia Judiciară să verifice conduita pozitivă sau negativă a procurprului general. Mai concret, reţinerea dânsului de a furniza documentele solicitate de către comisia de anchetă parlamentară. Personal, am convingerea că procurorul general îşi cunoaşte atribuţiunile de serviciu, am convingerea că procurorul general cunoaşte modul de îndeplinire, de exercitare a respectivelor atribuţiuni şi nu cred că este cazul ca domnia să întrebe CSM dacă să furnizeze sau nu respectivele documente. Voi vorbi cu dânsul (n.r. Augustin Lazăr), voi vedea ce răspunsuri furnizează, dacă îl voi găsi, apoi voi sesiza Inspecţia Judiciară. Nu cred, şi o spun cu toată convingerea şi ştiinţa mea de drept penal, că procurorul general trebuie să întrebe CSM ce să facă, ce să nu facă într-o anumită cauză”, a declarat ministrul Justiţiei.

Referitor la solicitarea Comisie de anchetă, procurorul general Augustin Lazăr a explicat, vineri, că instituţia pe care o conduce respectă Constituţia şi legile.

„Ministerul Public îşi desfăşoară activitatea respectând strict principiul constituţional al legalităţii, iar în calitate de procuror general nu doresc să polemizez cu nimeni şi nici să comentez acţiunile altora”, a spus Augustin Lazăr.

Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 i-a solicitat procurorului general Augustin Lazăr dosarul clasat privind scrutinul, acesta solicitând CSM să precizeze dacă poate fi transmisă comisiei o copie şi să analizeze posibilitatea sesizării Curţii Constituţionale privind un posibil conflict juridic între Parlament şi autoritatea judecătorească.

În 7 august, Consiliul Superior al Magistraturii i-a transmis procurorului general Augustin Lazăr că nu este de competenţa CSM să stabilească dacă pot fi trimise sau nu Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 documentele solicitate de comisie şi pe care Ministerul Public a refuzat să le transmită. De asemenea, CSM a stabilit că în acest caz nu se impune să sesizeze Curtea Constituţională.