Tudorel Toader: Nu am întrebat-o pe Kovesi dacă a fost acasă la Gabriel Oprea

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, luni, că nu a discutat cu procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie despre dosarul deschis de Parchetul General privind alegerile din 2009, susţinând că "nu este treaba ministrului să întrebe pe cineva ce a făcut în seara alegerilor".

15 mai 2017, 12:28
Tudorel Toader: Nu am întrebat-o pe Kovesi dacă a fost acasă la Gabriel Oprea

„Cât aş fi eu de ministru al Justiţiei, nu pot să o întreb pe doamna Kovesi nici la telefon, nici în birou, dacă a fost sau nu a fost (acasă la Gabriel Oprea, n.r.). Acolo o întreabă Parchetul care are dosarul deschis, o întreabă comisia, dacă va fi funcţională şi va fi chemată, dar nu este treaba ministrului să întrebe pe cineva ce a făcut în seara alegerilor”, a susţinut ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Parchetul General a deschis un dosar după ce jurnalistul Dan Andronic a publicat un articol în evz.ro, în care susţinea că în seara celui de al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din 2009 a mers la locuinţa lui Gabriel Oprea, în calitate de consultant politic, unde se aflau, printre alţii, George Maior, şef al SRI la momentul respectiv, Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI, şi Laura Codruţa Kovesi, la momentul acela procuror general al României. Dan Andronic scria că Florian Coldea şi Laura Codruţa Kovesi erau preocupaţi, în seara alegerilor, de victoria lui Traian Băsescu.

„Prin comunicatul din data de 24 aprilie 2017, am adus la cunoştinţa opiniei publice faptul că procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au început urmărirea penală in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu prev. de art. 297 alin. 1 cu aplicarea art. 5 din Codul penal (art. 248 rap. la art. 248 indice 1 din vechiul Cod penal), şi falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale, prev. de art. 391 alin. 3 şi 4 din Codul penal cu aplic. art. 5 Cod penal (fost art. 62 alin. 3 şi 4 din legea nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, modificată şi republicată) în dosarul menţionat anterior. Menţionăm că faptele pentru care s-a început urmărirea penală se prescriu potrivit legii vechi – art. 122 lit. b şi c din vechiul Cod penal – în termen de 10 ani, respectiv 8 ani în conformitate cu legea nouă – art. 154 alin. 1 lit. c din noul Codul penal”, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.