Tudorel Toader: Proiectul de reducere a pedepselor în închisori este de pe vremea ministrului Raluca Prună. Ce reduceri erau prevăzute

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a postat pe Facebook un articol de presă din toamna anului trecut, care o citează pe Raluca Prună, fostul ministru al Justiţiei, spunând că este datoria statului să se compenseze faţă de deţinuţi pentru condiţiile proaste din închisori prin scăderi de pedeapsă. Raluca Prună vorbea însă de trei zile de reducere la 30 de zile executate.

RomaniaTV.net
24 oct. 2017, 07:08
Tudorel Toader: Proiectul de reducere a pedepselor în închisori este de pe vremea ministrului Raluca Prună. Ce reduceri erau prevăzute

„A se vedea – in noiembrie 2016!”, a indicat Tudorel Toader un articol de presă de anul trecut, în care Raluca Prună, ministru al Justiţiei, vorbea despre reduceri de pedeapsă pentru deţinuţi, din cauza condiţiilor proaste din închisori. 

Ministerul Justiţiei promovase un proiect de lege prin care se introduceau măsuri reparatorii pentru deţinuţii cazaţi în condiţii improprii. Raluca Prună spunea că este vorba despre aplicarea unei decizii pilot a CEDO, care sancţiona condiţiile proaste din închisori.

Însă prin proiectul de lege promovat de Raluca Prună se acordau trei zile de reducere a pedepsei la 30 de zile executate. Forma legii intrată în vigoare, pe baza căreia peste 500 de deţinuţi au fost liberaţi zilele trecute, acordă dublu, şase zile de reducere la 30 executate.

„Eu am explicat că, cel puţin din 2012, de când Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunţat o decizie cvasi pilot în cauza Iacob-Stanciu, România este în situaţia în care trebuia să adopte nişte măsuri. Avem exemplele unor alte state, parte la convenţie, care sunt şi state membre, Italia, Ungaria, Bulgaria, care au adoptat măsuri de recurs compensatoriu bănesc, însă numai după pronunţarea de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului a unei decizii pilot. Noi suntem înainte de decizia pilot şi trebuie să recunoaştem că avem condiţii precare în penitenciare şi am creat acest cadru, un tip de recurs care nu e bănesc, dar poate fi evaluat în bani, în fond, la fiecare 30 de zile primeşti trei zile câştig. E un tip de compensare pe care persoana deţinută în condiţii precare o poate primi. Societatea trebuie să înţeleagă că toţi cei care trec printr-un penitenciar şi îşi execută o pedeapsă sunt persoane care au greşit, dar scopul fundamental al pedepsei este îndreptarea şi reîntoarcerea în societate. Sper că în acest an în care am tot vorbit despre condiţii precare şi despre sistemul penitenciar din România, sper ca societatea să devină mai tolerantă şi să înţeleagă că aceştia sunt semenii noştri şi statul român are faţă de ei o obligaţie. Plus de asta, statul român mai are obligaţia, care este cuprinsă într-o strategie care premerge mandatului meu, de reintegrare socială a acestor persoane. Sper ca societatea să îi primească bine şi fără prejudecăţi pe aceşti oameni”, a declarat Raluca Prună în noiembrie 2016.

Ministerul Justiţiei a iniţiat în noiembrie 2016 proiectul de modificare şi completare a legii privind executarea pedepselor privative de libertate prin care se încearcă stabilirea unor măsuri reparatorii pentru deţinuţii cazaţi în condiţii improprii, aceştia urmând să beneficieze de o reducere a pedepsei cu trei zile pentru fiecare 30 de zile executate.

„Având în vedere situaţia de supraaglomerare cu care se confruntă sistemul penitenciar din România, Ministerul Justiţiei pune în dezbatere publică proiectul de lege de modificare şi completare a Legii nr. 254/ 2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, prin instituirea unui mecanism compensatoriu în zile considerate executate din pedeapsă”, arată Ministerul Justiţiei.

Potrivit proiectului de lege, în calculul pedepsei considerată ca executată, pentru fiecare perioadă de 30 de zile executate în condiţii necorespunzătoare, se consideră executate, suplimentar, 3 zile din pedeapsa aplicată, mai arată oficialii Ministerului Justiţiei.

Citeşte şi: Primii deţinuţi liberaţi în baza legii recursului compensatoriu